Prosecco – en snabbguide till det populära bubblet
Prosecco är det italienska mousserande vinet som blivit Sveriges mest populära.
Men vad utmärker smaken i ett glas prosecco och hur kombinerar man den bäst med mat?
Vi tog hjälp av Allt om Vins expert Maya Samuelsson för en snabbguidning till bubblet.
Prosecco kommer från nordöstra Italien och görs av druvan glera. Bubblorna blir till efter en andra jäsning i trycktank, till skillnad mot till exempel champagne som jäser i flaskan.
I Italien är det ofta varmt, vilket tillsammans med druvan så klart påverkar smaken.
– Låg syra och extremt fruktigt. Mycket smak av päron, inlagda persikor och melon. Man kan även hitta godistoner i vinet, och lite sötma.
Så beskriver vinexperten Maya Samuelsson smakbilden.
LÄS OCKSÅ: Så mycket socker är det i bubbel som prosecco och champagne
Prosecco till jordgubbar
– Den här sötman hjälper oss när vi kommer till mat och vin i kombination, fortsätter Maya och tipsar om mat som passar till.
– Drick gärna prosecco till frukt på sommaren, till jordgubbar, till sallader som du brukar ha frukt i. Vi kan ha ananas eller äpplen i. Då passar prosecco jättebra.
LÄS OCKSÅ: Prosecco – en mousserande succé