Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Rosa prosecco har fått grönt ljus av italienska myndigheter.
Rosa prosecco har fått grönt ljus av italienska myndigheter.
Rosa prosecco har fått grönt ljus av italienska myndigheter.
Rosa prosecco har fått grönt ljus av italienska myndigheter. Foto: Vasilenko Dmitriy / Adobe Stock

Omtalad rosa prosecco får grönt ljus – då släpps den

Prosecco som rosévin har länge varit förbjudet. 

Men nyligen gav italienska myndigheter grönt ljus för produktion av en rosa variant till världens mest sålda bubbel. 

Dessvärre dröjer det innan flaskorna når butikshyllorna.  

Christofer Bernestål

Mousserande rosévin har funnits länge, men inte som prosecco. Flaskor med italienska kvalitetsbeteckningen DOC har nämligen inte fått säljas tidigare. 

Turerna har varit många under de senaste åren. Men i höstas kunde bland annat Allt om Vin berätta att majoriteten av medlemmarna i styrande organet Prosecco Doc röstat för att tillåta prosecco som rosébubbel. Det återstod dock en rad byråkratiska beslut innan det hela kunde bli verklighet. Bland annat ett godkännande från italienska jordbruksdepartementet.  

Nyligen kom så det glada beskedet att försäljningen och tillverkningen fått grönt ljus av myndigheterna.

Då kan du köpa roséprosecco

Det innebär att du i framtiden kommer att kunna njuta av världens mest sålda mousserande vin i en rosa variant. Men dessvärre dröjer det förmodligen ända fram till nästa år innan vinet syns i butikshyllorna. 

Anledningen är att den goda nyheten följer med en rad restrektioner. 

Enligt ett pressmeddelande kommer ”försäljningen att tillåtas från och med den 1 januari efter skörden”. Det betyder, för att vara tydlig, försäljning från och med år 2021, rapporterar  Food and Wine

Det nya regelverket innebär också att vinets andra jäsning i tank måste vara i minst 60 dagar.  Dessutom ska bubblet tillverkas av druvorna glera och pinot noir, där högts 10 till 15 procent av den sistnämnda druvan är tillåten. 

Försäljningen beräknas öka med 75 miljoner flaskor

Beskedet innebär extra mycket glädje för många av producenterna då det kommer i en tid då försäljningen av prosecco har haft det tyngre, på grund av coronakrisen. För det handlar så klart om mycket pengar. Rosa prosecco kan innebära att den globala försäljningen ökar med ytterligare 30-75 miljoner antal flaskor per år. Det har flera olika branschpersoner tidigare uppgett.  

– Vi är tacksamma för alla som bidragit till ett så viktigt beslut med tanke på de nuvarande omständigheterna, säger Stefan Zanette, ordförande för Prosecco DOC Consortium, enligt Drinkbusiness

Därför har rosa prosecco varit förbjudet

Men vad handlar egentligen allt om? Varför har det hittills varit förbjudet för producenten att skriva ut prosecco på sitt italienska rosébubbel, även om det tillverkats på rätt sätt och i rätt område? Och vad är det som har förändrats? Här är bakgrunden: 

I dag måste prosecco tillverkas i ett specifikt område i nordöstra Italien, främst av druvan Glera, även om andra druvsorter till viss del är tillåtna. Resultatet ska däremot alltid vara ett vitt vin, vilket alltså har hindrat tillverkare av rosébubbel från regionen att sätta ut namnet prosecco på sina etiketter. 

Men nu har alltså både en majoritet av medlemmarna i Prosecco DOC och italienska myndigheter godkänt förslaget att tillåta prosecco som rosébubbel. 

Källor: Evening Standard, Drinksbusiness, Food and Wine