Prosecco är Systembolagets klart mest populära mousserande vin.
1 av 2: Prosecco är Systembolagets klart mest populära mousserande vin. Foto: Fotolia
Man producerar prosecco i Veneto, i nordöstra Italien. Området inkluderar 15 kommuner kring bland annat byn Valdobbiadene.
2 av 2: Man producerar prosecco i Veneto, i nordöstra Italien. Området inkluderar 15 kommuner kring bland annat byn Valdobbiadene. Foto: Fotolia

Lär dig om prosecco – en mousserande succé

De mousserande vinerna från Veneto i nordöstra Italien blir alltmer populära.

Billigare än champagne, fruktigare än cava men med lika festliga bubblor gör att prosecco tar allt större plats på Systembolagets hyllor.

– Prosecco är som ett par jeans. Alla måste ha ett par i sin garderob för de passar vid alla tillfällen. Kombinera med en T-shirt och du ger ett sportigt intryck. Ta på dig en kavaj och högklackat och du är elegant. Det är prosecco: anpassningsbar, festlig och elegant, säger Cinzia Canzian från gården le Vigne di Alice.

Tittar på man på Systembolagets tio mest sålda mousserande viner under 2017, champagne inkluderat, är sju av tio faktiskt prosecco. Dessutom innehas både första och andraplatsen av just prosecco. 

Prosecco – var kommer den ifrån och hur gör man?

Man producerar prosecco i Veneto, i nordöstra Italien. Området inkluderar 15 kommuner kring byarna med de omöjliga namnen Valdobbiadene och Conegliano och nio provinser i regionerna Veneto och Friuli. Druvan som används heter glera. Bubblorna i en prosecco skapas genom en andra jäsning på tank (charmat-metoden) och inte på flaska som i till exempel champagne. Med få undantag.

Vill du prova något annorlunda än bara en prosecco finns det ett par olika varianter av prosecco.

Superiore di Cartizze

Om det står Cartizze på etiketten betyder det att druvorna kommer från den 109 hektar stora vingården med samma namn som ligger strax intill byn Valdobbiadene. Den pentagonformade vingården har ett milt mikroklimat och en kalkhaltig jordmån. Många tycker att aromerna på en Prosecco Superiore DOCG Cartizze är mer komplexa än i andra prosecco.

Rive

Rive är lokal dialekt och betyder sluttning. Skriver man Rive på etiketten är det för att man vill förmedla att vinet kommer från en specifik vingård. Det finns 43 olika Rive i Valdobbiadene och Conegliano och ofta har dessa vingårdar de bästa lägena på kullarna. De tillåtna skördeuttagen är något lägre (13 ton per hektar) om man vill etikettera sin Prosecco som Rive jämfört med resten av Valdobbiadene och Conegliano (13,5 ton per hektar).

Hur mycket socker är det i en prosecco?

Man har pratat mycket om restsocker i viner den senaste tiden i Sverige. Speciellt sedan Systembolaget började skriva ut sockerhalten på hyllkanten. Men hur mycket socker är det i en prosecco? De flesta prosecco görs som Extra Brut, Brut eller Extra Dry.

Prosecco Extra Brut - har mellan 0 till 6 gram socker per liter.

Prosecco Brut - får ha en sockerhalt som inte överstiger 12 gram per liter.

Prosecco Extra Dry - trots att det låter som en extra torr variant har Extra Dry mer socker än Brut och Extra Brut. Kategorin Extra Dry tillåter mellan 12-17 gram socker per liter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!