Prosecco-trenden håller sitt grepp om Sverige, men det finns fler bubblare från Italien att upptäcka.
1 av 2: Prosecco-trenden håller sitt grepp om Sverige, men det finns fler bubblare från Italien att upptäcka. Foto: Isabella - stock.adobe.com / 203592765
I Trentodoc vid foten av de italienska Alperna görs förstklassigt mousserande vin.
2 av 2: I Trentodoc vid foten av de italienska Alperna görs förstklassigt mousserande vin. Foto: Andreas Grube

Italienskt bubbel – så mycket mer än ”bara” prosecco

Mousserande vin från Italien är betydligt mer än bara prosecco. 

Andreas Grube berättar om italienska bubblare som är väl värda uppmärksamhet. 

Proseccovågen fortsätter att skölja över världen med kraft, och om nuvarande tillväxt håller i sig beräknas försäljningen passera 400 miljoner flaskor om året redan 2020.

Kul för proseccoproducenterna så klart, men ibland också ett problem för de producenter som sysslar med premiumbubbel gjort med så kallad "traditionell metode", eller ”metodo classico” som det kallas här: alltså viner som, precis som champagne, görs genom en andra jäsning i flaska och lång lagring på jästfällning. I det här segmentet finns det några riktiga höjdare som verkligen är värda sin uppmärksamhet. De två mest kända appellationerna för metodo classico är Franciacorta och Trentodoc, men bra viner görs också, om än i mindre skala, också i bland annat Piemonte, Toscana och Sicilien.

Producenten Ferrari 

Trentodoc, vid foten av de italienska Alperna, fick DOC-status 1993 och i dag finns här ett femtiotal producenter som gör det man här kallar för ”mousserande bergsvin”. Den totala produktionen är liten, totalt bara cirka 8 miljoner buteljer om året, varav producenten Ferrari står för närmare 5,5 miljoner buteljer. 

– Alla vingårdar i Trentodoc ligger på sluttningar i bergen på altituder mellan 400 och 800 meter. Det är gott om soltimmar under året, men temperaturvariationen är stor under året och det kan bli rejält svalt, vilket är avgörande för den rena och strama smakprofilen, säger Matteo Lunelli, vd för familjeföretaget Lunelli Group, som bland annat driver Ferrari.

Chardonnay och pinot noir är de överlägset viktigaste druvorna i Trentodoc, men även pinot blanc och pinot meunier odlas. 

– Ungefär hälften av jordmånen här är kalksten, medan cirka 35 procent är lera och 15 procent sand, säger Matteo Lunelli.

Att arbeta i de branta vingårdarna är problematiskt och själva produktionen, med traditionell metod och lång lagring på jästen, kostsam. Matteo menar att Trentodoc och andra metodo classicoregioner i Italien på många sätt för en hård kamp kämpar för att bryta de fördomar som kommer i proseccosuccéns svallvågor:

Mer gemensamt med champagne 

– Gemene man känner inte till oss tillräckligt väl, många tenderar att klumpa ihop allt italienskt mousserande i en och samma kategori. Där blir det en hård och ibland ojämn kamp för oss, eftersom vår produktionsmetod också gör att vi måste ta ut högre priser än proseccoproducenterna. Trentodoc har egentligen mer gemensamt med champagne än med prosecco, säger han.

Ferrari är ett av de mer kända mousserande vinerna från trakten.

Och ja, både Ferrari och producenter som exempelvis Altemasi, Rotari och Cesarini gör bubbel med både charmig frukt och klockren krispig syra med både balans och komplexitet,  instegsvarianterna dessutom till klart facila prislappar.

Franciacorta, som ligger i Lombardiet i norra Italien, har en relativt modern historia: Först 1961 gjordes det första mousserande vinet här av en ung vinmakare hos producenten Berlucchi. Vinet blev en omedelbar succé och fick många efterföljare. 1995 fick Franciacorta sedermera DOCG-status.

LÄS OCKSÅ: Systembolagets bästa prosecco 

Även här är chardonnay och pinot noir viktigast, där den förra står för en klar majoritet med 80 procent av odlingarna. Vingårdarna ligger på höjder mellan 100-500 meter och jordmånen är en blandning mellan sand, lera och kalksten. Vinerna härifrån har ofta en bred och matig framtoning, där fräsch citrusfrukt möter mandlar och tydligt autolytiska toner från lång lagring. Syran är generellt hög.

Totalt produceras ungefär 21 miljoner flaskor Franciacorta om året av totalt cirka 110 procenter, varav några värda att nämna lite extra är exempelvis Bellavista, Ca’ del Bosco, Monte Rossa och tidigare nämnda Berlucchi.

Rotari enligt Allt om Vins expert "Knastertorr med pigg syra. Mycket vin för pengen".

Metodo Classico på Systembolaget - bästa tipsen

2012 Rotari Blanc de Blancs Extra Brut, nr 77152, 155 kr

Knastertorr med pigg syra och något utvecklade nyanser av mariekex och gula äpplen. Mycket vin för pengen.

Ferrari Brut, nr 7721, 165 kr

Rejält frisk och krispig med gott om äpplen och grapefrukt.

Berlucchi ’61 Brut, nr 77864, 219 kr, bs 

Parfymerad doft av rosor, vanilj och röda bär. Bred och generös i stilen. 

2014 Bellavista Curtefranca, nr 75389, 274 kr, bs

Charmig och vitblommig med nyanser av tropisk frukt och rejäl syra. Fräsch och lättgillad.

Conti Ducco Satén Cuvée Brut, nr 77103, 294 kr, bs

Bjuder på härlig kombination av tropisk frukt, mineralitet, äpplighet och lite färska nötter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!