Hård brexit kan sabotera brittisk import av prosecco

Den populära proseccon går en oviss framtid till mötes i Storbritannien.

Foto: ©Hedvika - stock.adobe.com

Den populära proseccon går en oviss framtid till mötes i Storbritannien.

En tredjedel av Italiens export av prosecco går till Storbritannien. 

Nu varnar experter för att ett utträde ur EU kommer att slå hårt mot det mousserande vinet.

I värsta fall kan brexit betyda sämre bubbel. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Britterna är minst sagt förtjusta i prosecco. Tillsammans med Italien, USA, Tyskland och Schweiz är England den främsta importören av det populära bubblet, vars globala försäljningssuccé de senaste åren saknar motstycke. 

LÄS OCKSÅ: Skillnaden på champagne, prosecco, cava & annat bubbel

Även i Sverige toppade prosecco Systembolagets försäljningslistor över mousserande vin 2018. Hur den fortsatta efterfrågan kommer att se ut beror på en mängd faktorer, och Allt om Vin har tidigare skrivit om diskussionerna kring en framtida sprucken prosecco-bubbla

För britternas del kan däremot det unika politiska sammanhanget avgöra proseccons framtid. Drycken skyddas i dagsläget under EU-regler, men i samband med Storbritanniens planerade uttåg den 31 oktober i år kan de ekonomiska förutsättningarna för importen förändras drastiskt. Ökade tullavgifter riskerar att mer eller mindre strypa försäljningen.   

Brexit-bubbel i stället för prosecco?

En talesperson för Italiens största lobbyorganisation för lantbruk, Coldiretti, menar att en så kallad hård brexit i ett värsta scenario kan leda till att Storbritannien blir centrum för billiga prosecco-kopior, skriver thedrinksbusiness.com

LÄS OCKSÅ: Prosecco-kullarna utnämnda till världsarv

Mindre seriösa producenter kommer då att utnyttja situationen och fylla marknaden med lågkvalitativt bubbel som hävdas vara tillverkat i Italien. Det omtalade valet av Storbritanniens nya premiärminister har aktualiserat oron bland de italienska vinproducenterna. 

Det återstår att se om ”brexit-bubbel” kommer att bli ett vedertaget, negativt begrepp i framtiden. 

Källa: thedrinksbusiness.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!