Både ostbågar och chips gör sig fint till kända vinstilar.
1 av 2: Både ostbågar och chips gör sig fint till kända vinstilar. Foto: Stock Adobe
Soffmys med elegant bubbel och vanliga salta chips? En solklar kombination, enligt vinexperten.
2 av 2: Soffmys med elegant bubbel och vanliga salta chips? En solklar kombination, enligt vinexperten. Foto: WavebreakmediaMicro - stock.adobe.com / 54326919

Godaste vinstilarna till chips och ostbågar

Ostbågar och chips till eleganta viner? Ja absolut, enligt vinexperterna. I vinets värld handlar mycket om smakernas kemi, så du är faktiskt på rätt väg om du serverar salta chips till finbubblet. 

Ulrika Fürstenhoff

Det behöver inte alltid vara så snobbigt när det kommer till vin. Det finns överraskande kombinationer som du kanske inte skulle drömma om att bjuda en vinexpert på. Allt om Vins vinexpert Andreas Grube njuter gärna av salta potatischips till finchampagnen och Linda Pérez slår gärna ett slag för att våga öppna ett bättre vin till vardagspizzan. Helt enkelt för att de har med hur smakerna gifter sig att göra. 

Att just chipsen passar så fint till champagnen handlar om att syran i det mousserande vinet passar så otroligt väl ihop med fetman och sältan i chipsen. 

LÄS OCKSÅ: Bästa vinet till snacks - enligt Gunilla Hultgren Karell 

Skulle du trots allt vilja lyxa till det kan du addera smetana och lite löjrom. Sitter i krysset, menar Andreas Grube. 

Kanske en ännu märkligare smaksensation är ostbågar ihop med vinstilen pinot noir. Ett lätt rödvin av den här typen, med både rödbärighet och örtig kryddighet, sitter som en smäck till den här feta ostigheten, särskilt om vinet är av den mer mjuka och bäriga typen. Även en gamay från Beaujolais kan sitta snyggt, som Andreas Grube uttrycker det. 

Matcha bubbel och salta tilltugg

Champagne är ett av de friskaste viner som finns. Det gör att även maten behöver en touch av syra (till exempel från citron, eller syrlig crème fraiche). Även om många champagner beskrivs som torra så finns det en liten sötma i de flesta. Det är bra när du vill ha lite salta tilltugg. Har du sötma i maten, välj gärna en champagne med tydlig sötma då sötma i maten gör att champagnen upplevs som friskare och torrare. 

 

Källa: Systembolaget 

Aktuellt just nu