Med största sannolikhet är det snart möjligt att skåla i roséprosecco.
Med största sannolikhet är det snart möjligt att skåla i roséprosecco. Foto: Adobe Stock

Efter tidigare förbud – snart finns det rosa prosecco

Det finns gott om mousserande rosévin – men ingen rosa prosecco.

Men snart kan nya regler för tillverkningen av världens mest populära bubbel förändra hela marknaden.

Då räknar producenterna med en försäljningsökning på upp till 75 miljoner flaskor – per år.

Förmodligen sitter du nu och tänker att ”rosa prosecco, det finns väl redan”? Men svaret är faktiskt nej. Det är till och med strikt förbjudet att sälja.

Din reaktion är dock högst rimlig, då det ter sig en aning märkligt att världens mest exporterade bubbel inte finns i rosa, när alltifrån ostar till gin och enhörningstårar numera produceras i den trendiga färgen.  

Rosa champagne och cava finns däremot. Lägg där till en uppsjö av andra mousserande roséviner från hundratals producenter världen över.

Men här kommer en glad nyhet för alla som älskar det italienska bubblet. Efter en regeländring kommer det med största sannolikhet att finnas roséprosecco på marknaden inom en snar framtid. Kanske dröjer det ett år, men eventuellt bara några månader.  

– Vi kommer att göra rosa prosecco av skörden från 2019, som tappas på flaskor i december och hamnar på hyllorna i Storbritannien i januari 2020. 

Det berättade proseco-producenten Bosco Viticultoris vd Paolo Lasagni för Drinkbusiness tidigare i år. Därefter har det varit tyst. 

Samtidigt har flera producenter i branschen flaggat för att det är 2021 som gäller.

– Vi förväntar oss att skörda druvorna för vår första roséprosecco 2020, med en möjlig försäljningsstart 2021, sa dryckesjätten Henkell Freixenets vice vd Sandra Janetzki tidigare i sommar, till brittiska Harpers Wine & Spirit

Det något oklara läget gör det också svårt att slå fast ett datum för en svensk release.

– Som leverantör kan man när som helst lista produkter i beställningssortimentet, givet att produkten följer gällande regelverk. I nuläget går det inte att säga om och i så fall när roséprosecco kan hamna på hyllan. Mousserande rosé är en dryck som framför allt efterfrågas på sommaren, förklarar Systembolaget presstjänst. 

Så vad handlar egentligen allt om? Varför har det hittills varit förbjudet för producenten att skriva ut prosecco på sitt italienska rosébubbel, även om det tillverkats på rätt sätt och i rätt område? Och vad är det som har förändrats? Här är bakgrunden: 

I dag måste prosecco tillverkas i ett specifikt område i nordöstra Italien, främst av druvan Glera, även om andra druvsorter till viss del är tillåtna. Resultatet ska däremot alltid vara ett vitt vin, vilket alltså har hindrat tillverkare av rosébubbel från regionen att sätta ut namnet prosecco på sina etiketter. 

Regelverket kontrolleras av de styrande organen DOC och DOCG som i Italien är en slags kvalitetsbeteckning. Men tidigare i år röstade en majoritet av medlemmarna i Prosecco DOC för förslaget att tillåta prosecco som rosébubbel, uppger Drinksbusiness

Det återstår dock en del juridiska steg innan planen kan verkställas, och just nu finns inga uppgifter på ett exakt beslutsdatum . Enligt Forbes måste till exempel det italienska jordbruksdepartementet godkänna det hela.  

– Producenterna gör redan i dag ett mousserande rosévin som inte faller under Prosecco DOC-beteckningen. Att lägga till rosé i regelverket kommer att gynna både producenter och konsumenter, säger Stefano Zanette som är ordförande för Prosecco DOC Consortium, till Fortune . 

Förslaget är föga förvånande kopplat till riktigt stora pengar då rosévin och rosa bubbel har varit en av de starkaste trenderna i dryckesbranschen under de senaste åren. Den italienska proseccon är redan i dag en enorm försäljningssuccé med över en halv miljard sålda flaskor per år. Det mest sålda mousserande vinet på Systembolaget under 2018 är till exempel en flaska prosecco som sålde mer än de 20 mest sålda flaskorna champagne tillsammans. 

Om rosa prosecco blir verklighet kommer den globala försäljningen att öka med yttrligare 30-75 miljoner antal flaskor. Det uppger flera olika branschpersoner för Fortune och Drinksbusiness.  

Men det återstår alltså att se när den första flaskan når marknaden. Enligt producenter av prosecco ska de nya regleringarna också innebära nya krav, som förlängd jäsningstid och lägre sockerhalt. Och pinot noir ska vara den druva som ska stå för det röda inslaget i flaskan. Dessutom måste vinet, som släpps på marknaden efter första januari under det aktuella året, komma från föregående års skörd. Det blir alltså tal om en slags vintage-prosecco. 

Enligt uppgifter gäller nya förslagen om rosébubbel bara prosecco DOC och inte appellationen DOCG. 

Källor: Drinksbusiness, Fortune, Forbes, Harpers, Wikipedia

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!