1 av 2 Foto: ©Kzenon - stock.adobe.com
2 av 2

Efter prosecco-boomen: Ny bubbeltrend från Italien

Prosecco har länge varit succébubblet på allas läppar, men Italien har mycket mer att erbjuda vad gäller mousserande viner. Här är andra spännande bubbelstilar att utforska för dig som vill ligga steget före. 

Franciacorta - hög kvalitet nära Gardasjön 

I det otroligt vackra området Franciacorta, på den västra sidan om Gardasjön, gör man mousserande viner sedan 1961. Det var Guido Berlucchi som bestämde sig för att satsa på mousserande viner i ett område där man fram till dess gjort enkla stilla vita och röda viner. Utan en enda bubbla så långt ögat kunde nå. Men det skulle komma att ändra sig snabbt. 

Arturo Ziliano, chefsvinmakare på Berlucchi och son till Franzo Ziliani, som tillsammans med Guido Berlucchi gjorde det första mousserande vinet i området, berättar: 

– Min pappa var vinmakare och när han 1955 träffade Guido Berlucchi hade han mage att föreslå att i stället för att göra rödvin skulle de satsa på ett mousserande vin. Något ingen hade gjort tidigare.

– De startade projektet 1956 men det var först 1961 som de vågade sälja flaskorna. De första åren experimenterade de och det var många flaskor som exploderade nere i källaren, säger Arturo.

Trots de trasiga flaskorna blev vinet snabbt en succé. Det gjorde att affärsmän från Milano investerade i området och man satte snabbt upp hårda regler för att behålla kvalitén. Reglerna är minst lika strikta som de i Champagne med låga skördeuttag som ligger på 65 hektoliter per hektar. Vädret är varmare än i Champagne eftersom man är längre söderut, men klimatet är också mildare på grund av närheten till vackra Iseo-sjön. Den långa lagringen på jästfällningen ger komplexa viner av utmärkt kvalitet. Prova gärna Berlucchi, Ca´del Bosco och Mosnel. 

LÄS OCKSÅ: Prosecco - en övergående trend? 

TrentoDoc - elegans på hög höjd 

Trentino är den italienska delen av den annars tysktalande regionen Trentino Alto Adige. Här gör man eleganta mousserande viner med den klassiska metoden, det vill säga en andra jäsning på flaska. Druvorna är till största delen pinot noir och chardonnay men även pinot blanc och pinot meunier är tillåtna. Vingårdarna ligger på höga höjder mellan 400 och 700 meter över havet. För trots att man är så långt norrut som den 49e breddgraden så blir det varmt nere i dalgångarna och det är viktigt att komma upp på högre höjder för att behålla en bra syra i vinerna. 

Det finns totalt 52 gårdar som gör TrentoDoc och längst fram i ledet av producenter står den kultförklarade gården Ferrari (som inte har något gemensamt med de berömda röda bilarna). TrentoDoc är ofta prisvärda och lätta att uppskatta. Vinerna från producenten Ferrari är ett måste men även mindre producenter som Altemasi är värda att prova. Den sistnämnde gör ett komplext vin som heter Riserva Graal där vinet fått ligga på jästfällningen sjuttio månader, en riktig favorit.

LÄS OCKSÅ: Italienskt bubbel - mer än prosecco  

Piemonte - allt bättre på mousserande vin

Piemonte är mest känd för sina berömda röda viner som barolo och barbaresco men man gör även allt mer mousserande vin.

– Men det mesta dricker vi upp själva, i Piemonte älskar vi ett glas mousserande innan middag eller lunch, berättar Enrico Dellapiana från gården Cantina Rizzi i Barbaresco. 

Piemontes mousserande vin heter Alta Langa och görs på pinot noir och chardonnay. Det måste lagras på jästfällningarna i minst trettio månader och får bara görs som så kallad millesimato. Det betyder att druvorna måste komma från ett och samma år, man får alltså inte blanda vin från olika årgångar. Metoden att skapa bubblor i vinet är den klassiska precis som i Champagne.

– Alta Langa görs i den mer vilda delen av Langhe där höjderna är högre och det är mer skog än i Barolo och Barbaresco, berättar Enrico Dellapiana.

Området sträcker sig öster och söder om staden Alba i tre kommuner, Asti, Alba och Cuneo på den högra sidan om floden Tanaro. 

Cantina Rizzis Alta Langa är gjord på 80 procent chardonnay och 20 procent pinot noir. Vinet lagras i minst 48 månader och är en pas dosé, det vill säga inget tillsatt socker i vinet innan buteljering. Det är ett balanserat elegant vin med inbjudande aromer av citrus och jasmin. Ett vin som passar till aperitif men även till mat. 

I dag finns ett åttiotal vingårdar i området men bara ett tjugotal som etiketterar under eget namn. Här finns stora namn som Fontanafredda och Contratto men även mindre som Cantina Rizzi och Valter Bera. Vinerna är värda att provas - om inte Piemonteborna hinner före vill säga.

Apulien - prisbelönta bubbelproducenter 

När man reser i Italien stöter man ibland på passionerade vinmakare som gör mousserande viner i områden som på papperet inte har något alls att göra med bubbelviner. Till exempel i Apulien, regionen där man är mest känd för sina fylliga röda viner gjorda på druvorna Negroamaro och Primitivo. Men hör och häpna här finns en av Italiens absolut bästa producenter av mousserande viner och det är d´Araprì. Gården ligger i byn San Severo och det var här de tre vännerna Girolamo D’Amico, Louis Rapini och Ulrico Priore spelade jazz tillsammans på stadens (få) jazzklubbar. De älskade mousserande vin, speciellt Champagne, och började för skojs skull göra vin på de inhemska druvsorterna Bombino Bianco och Montepulciano. 

Det är en riktig succéhistoria för vinerna är kultförklarade i Italien och man har vunnit otaliga priser genom åren. Med all rätt för vinerna är beroendeframkallande. 

LÄS OCKSÅ: 5 vinutflykter på Sicilien  

Sicilien - vin som utmanar det varma klimatet 

Azienda Agricola Milazzo utmanar Siciliens varma klimat och gör mousserande viner av hög kvalitet. För att druvorna ska ha tillräckligt hög syra skördar man till exempel chardonnay (tre olika kloner) och pinot bianco redan juli. Vinet Federico II Rex Sicilie är en Metodo Classico och man lagrar vinet fyra år på jästfällningen. Resultatet är ett elegant vin med små ihärdiga bubblor. Smaken är brödig, frisk och ihållande. Ett vin som passar till aperitif men som även håller rakt igenom en hel fiskmeny

I Piemonte pågår också ett spännande projekt och det är produktionen av det mousserande vinet Nebbione. Det är ett tjugotal gårdar som deltar i detta nya projekt kring byarna Barolo och Barbaresco. Det går till så att man klipper av druvorna längst ned på klasarna med nebbiolo en månad innan skörd. De avklippta druvorna behåller en hög syra och används till ett mousserande vin, Nebbione, gjort med den klassiska metoden. Resultatet är ett elegant och komplext vin med härlig citrus, sälta och brödiga toner. En favorit är gården Rivetto och vinet Kaskal.

LÄS OCKSÅ: Här är druvorna bakom succébubblet  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday med 70% rabatt på 25 olika titlar! Se erbjudande