Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Vasilenko Dmitriy / Vasilenko Dmitriy dmvasilenko.com

Efter lagändringen – nu finns rosa prosecco på Systemet

Turerna har varit många. 

Men efter en italiensk lagändring blev det tidigare i år tillåtet att producera prosecco som rosévin. 

Efter intåget på marknaden i Storbritannien är intresset enormt, och nu finns de första flaskorna också på Systembolaget.  

Jo, du har förmodligen druckit rosébubbel från Italien tidigare, men då inte rosa prosecco. Flaskor med den italienska kvalitetsbeteckningen DOC har nämligen inte fått säljas tidigare. Men tidigare i år godkände en majoritet av medlemmarna i Prosecco DOC, och även italienska myndigheter förslaget att tillåta prosecco som rosébubbel.  

Intresset är enormt i Storbritannien

Däremot såg det då inte ut som att det mousserande vinet skulle kunna nå hyllorna i år, mycket på grund av en rad restrektioner. Men till alla bubbelfans stora glädje finns rosa prosecco på marknaden redan nu. 

I Storbritannien, som är världens största exportland för prosecco, har intresset varit enormt, och producenter har till och med blivit tvungna att skapa kölistor för konsumenterna då trycket varit för stort. Landet fick börja sälja produkter med roséprosecco redan i går, och fler stormarknader drar i gång sin försäljning senare i veckan.

Rosa prosecco finns nu på Systembolaget

Och från och med i dag, den 3:e november, går det också att få tag i äkta vara på Systembolaget. Men än så länge finns bara produkter från två producenter i utbudet. Dessutom bara som beställningsvara.

Det handlar om Castelmare Prosecco Rosé Extra Dry (70385) och Casteloro Prosecco Rosé, 2019 (78416). Allt om Vin kan dock också avslöja att det i december dyker upp ytterligare en flaska, nämligen Cornaro Prosecco Rosé Doc Brut Millesimato 2019. 

– Det kommer även lanseras en rosé-prosecco i det fasta sortimentet nästa år. Det är ännu inte klart vilken det blir, förklarar Sofia Brännborn, pressekreterare på Systembolaget. 

En av flaskorna med äkta roséprosecco på Systembolaget. Den andra är Casteloro Prosecco Rosé, 2019. Fler produkter släpps framöver.

Spås bli en internationell succé

Gissningsvis blir utbudet större i framtiden. Kombinationen rosévin och prosecco spås nämligen bli en enorm succé runtom i världen. Prosecco är i dag världens mest sålda mousserande vin. Rosa prosecco kan innebära att den globala försäljningen ökar med ytterligare 30-75 miljoner antal flaskor per år. Det har flera olika branschpersoner tidigare uppgett.  

 

Turerna kring rosa prosecco

Varför har det hittills varit förbjudet för producenten att skriva ut prosecco på sitt italienska rosébubbel, även om det tillverkats på rätt sätt och i rätt område? Och vad är det som har förändrats? Fram tills nu har prosecco tillverkats i ett specifikt område i nordöstra Italien, främst av druvan Glera, även om andra druvsorter till viss del varit tillåtna. Resultatet har alltid varit tvunget att vara ett vitt vin, vilket alltså har hindrat tillverkare av rosébubbel från regionen att sätta ut namnet prosecco på sina etiketter. 

Men tidigare i år godkände alltså både en majoritet av medlemmarna i Prosecco DOC och italienska jordbruksdepartementet förslaget att tillåta prosecco som rosébubbel. Då med en tillåten mängd på upp till 15 procent av blåa druvan pinot noir i vinet.