Crémant – lär dig mer om lillebrorsan till champagne
Champagne är visserligen världens mest berömda bubbel.
Men det är lätt att glömma att det även tillverkas stora mängder mousserande kvalitetsvin på andra håll i Frankrike.
Allt om Vin lär dig lite mer om crémant – ett mycket prisvärt alternativ till klassiska finbubblet enligt experten.
Säg franskt bubbel och en övervägande majoritet av dina vänner skulle ropa champagne. Det förnäma mousserande vinet får dock bara kallas så om det kommer från regionen med samma namn. Men, och håll i er nu – det finns faktiskt en massa bra bubbel från Frankrike som inte kommer från Champagne.
LÄS OCKSÅ: Champagne – lär dig mer om bubblet i enkel snabbguide
Fint alternativ till champagne
Mousserande vin som kommer från andra franska vindistrikt, men som tillverkas på samma sätt, går i stället under namnet crémant.
– Crémant är ett fint och mycket prisvärt alternativ till champagne, säger Allt om Vins vinexpert Gunilla Hultgren Karell.
Crémant från Bourgogne och Alsace
Crémant tillverkas alltså i en mängd olika områden i Frankrike och görs också på olika druvor. Det är nämligen så att man ofta använder de druvor som regionen i fråga vanligtvis gör sina bästa vita viner på. Det kan med andra ord handla om allt från chenin blanc till chardonnay och pinot noir.
Några av de vanligaste distrikten för just crémant är Loire, Alsace, Bourgogne och Jura. Så står det till exempel "crémant de Bourgogne" på en flaska, då vet du varifrån bubblet kommer.
Produceras på olika platser i Frankrike
Men vad utmärker då en flaska crémant? Ja, eftersom ursprunget varierar så är det så klart svårt att peka på något specifikt. Beroende på bland annat klimat och druvor har vissa sorter en mer fruktig karaktär, medan andra påminner väldigt mycket om champagne med hög syra och en brödig smak.
LÄS MER: Systembolagets bästa cava – expertens 10 favoriter
Crémant i korthet
Vad: Mousserade vin från andra ställen i Frankrike än Champagne.
Var: Kända produktionsområden är till exempel Loire, Alsace, Bourgogne, Jura, Bordeaux och Limoux.
Hur: Tillverkas som champagne och cava enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska.
Experten: "välgjord crémant är att föredra framför billig champagne"
Flaskor med crémant har däremot oftast ett märkbart lägre pris än franska kompisen champagne. Det betyder däremot inte per automatik att det måste vara sämre.
– Jag kan tycka att ett en välgjord crémant är att föredra framför en lågprischampagne, säger Gunilla Hultgren Karell.
Skiljer sig från prosecco – görs enligt traditionella metoden
Crémant och champagne har dock gemensamt att bubblet tillverkas enligt den traditionella metoden, som i champagne kallas just för champagnemetoden.
Kortfattat innebär det att vinet jäser en andra gång tillsammans med socker och jäst direkt i flaskan, och därefter lagras under en längre tid på jästfällningen (fällning av döda jästceller).
Men vadå, görs inte allt bubbel på samma sätt? Nej, den populära proseccon jäser till exempel en andra gång i ståltank i stället för i flaskan.
LÄS OCKSÅ: Champagne, cava & prosecco – det är skillnaden
Det ska dock sägas att även om finns olika kvalitetskrav kring crémant och att den i grunden tillverkas på liknande sätt som champagne, så är lagarna hårdare vid framställningen av storebrorsan.
Crémant behöver till exempel inte ligga på jästfällning lika länge. För champagne är minimilagringstiden på flaska med jästfällning hela 15 månader.
Sammanfattning – det här är crémant
Så mycket kortfattat – vad är då egentligen crémant? Det är ett franskt mousserande vin som tillverkas på liknande sätt som champagne. Men på grund av bland annat lagringstid, val av druvor och att det produceras på andra platser i Frankrike - skiljer sig slutresultatet åt.
Källa: Systembolaget