Cava är inte bara populärt, det finns till och med många som föredrar bubblet framför förnäma klassikern champagne, som tillverkas med samma metod. Så vad är det egentligen folk gillar, vad utmärker en god cava?
– Cava kommer från Spanien som är ett varmt område. Men cava har en medelsyra, inte så låg som prosecco och inte heller så hög som champagne, säger Allt om Vins vinexpert Maya Samuelsson.
LÄS OCKSÅ: Champagne, cava och prosecco – det är skillnaden
Cava kommer oftast från Katalonien
Cava får göras på flera platser i Spanien. Men det mesta vinet kommer ändå fån samma område.
– 90 procent av all cava kommer från Katalonien. Och över 90 procent kommer från ett litet distrikt i Katalonien som heter Penedés, fotsätter Maya.
I tillverkningen av cava är det framför allt tre lokala druvor som används – xarel-lo, parellada och macabeo – vilket så klart påverkar slutresultatet.
LÄS OCKSÅ: Cava – 10 goda på Systembolaget
– Cava har en ganska fruktig smak, också en del exotiska frukter. Ofta en speciell gummiton, som inte anses som dålig utan som en egen ton i drycken, som är härlig.