Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Adobe Stock

Bubblet som experterna själva dricker på nyår

De allra flesta vill ha någon form av bubbel i glaset när det nya året ska firas in.

Här avslöjar Allt om Vins vinexperter vad de själva dricker på nyårsafton.

Dessutom delar de med sig av flera andra vintips till nyårsmaten.  

Bubbel på nyår, självklart. Och kanske ett riktigt gott vin till middagen? Men det finns enormt mycket att välja på. Därför bad vi Allt om Vins experter att berätta vad de själva dricker på årets sista dag. Kolla deras tips och motiveringar här nedan:

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Erik Thorsell:

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne, Frankrike, 7725, 150 kr

På lyxaftnarnas lyxafton, nyår, är det förstås champagne som gäller. M e n - alltför sällan hamnar drycken riktigt i fokus, det är mycket runtomkring som stjäl uppmärksamhet just denna dag och natt. Så mitt tips är att köpa dyr-skumpan till ett annat tillfälle, fokusera och verkligen njuta koncentrerat och fullt ut på vinet med de dyra bubblorna. Och vilken tur då att det finns en billigare flaska som görs och smakar nästan som äkta vara, lika festligt och snudd på lika gott: Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne, Frankrike, 7725, 150 kr (Men, okej om du framhärdar i champagnekravet redan till årskiftet: Diebolt-Vallois Prestige Brut, Frankrike nr 7723, 399 kr).

Clotilde Davenne
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Gunilla Hultgren Karell:

På nyårsafton blir det förstås bubbel och jag har laddat upp med två varianter. 2017 Raventós i Blanc De la Finca, nr 92634, Spanien, 219 kr. En läcker cava med lite rostade toner och superfräschör. Louis Roederer Collection 242, nr 7602, Frankrike, 469 kr. En champagne som jag aldrig blir besviken på. Elegant och nyansrik. De passar båda bra som start och slut på nyårsaftonen.

Det blir vilt till varmrätten och då ska ett rött vin avnjutas: Viña Pedrosa Crianza 2018, Spanien, nr 2149, 198 kr. Smakrikt, fylligt med krydda och lagom kraft.

Till desserten blir det ett ljuvligt sött vin från Österrike som säljs i pytteliten flaska om 18,7 cl: Kracher Noble Reserve Trockenbeerenauslese, nr 92054, Österrike, 149 kr (18,7 cl). Exklusiva, koncentrerade droppar. 

Louis Roederer Collection 242

Andreas Grube:

Jag har fortfarande någon flaska av den lysande goda, Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut, Frankrike, 92118, 649 kr, kvar från ett tillfälligt släpp för någon månad sedan och den godingen får bli nyårsskumpan för min del. Finns några pavor kvar på hyllorna, men om du inte hinner lägga vantarna på den – misströsta icke! Deras Brut Réserve, nr 77522, 469 kr, som ligger i fasta sortimentet är också en riktig pärla: smakrik, elegant, välbalanserad och god, som också gör sig bra både på egen hand och till mat.

Till maten vill jag också ha något pangigt rött, och i år lutar det nog åt en syrah från norra Rhône. Delas Les Launes Crozes-Hermitage, Frankrike, nr 2800, 179 kr gör mig aldrig besviken. Och glöm inte något sött och gott till desserten! För mig brukar Brännlans Iscider, Sverige, nr 2918, 249 kr vara ett gjutet val. Otroligt gott till exempelvis vit chokladpannacotta med passionsfrukt, äppelpaj eller pavlova.”

Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut