Det finns forskning som visar att vi snabbare blir berusade av bubbel som cava, champagne och prosecco.
Anledningen lär vara bubblorna i sig enligt studien.
1 AV 2
Det finns forskning som visar att vi snabbare blir berusade av bubbel som cava, champagne och prosecco.
Foto: Fotolia
2 AV 2
Anledningen lär vara bubblorna i sig enligt studien.
Foto: Colourbox

Bubbel gör dig berusad snabbare

Tycker du ofta att du känner dig påverkad direkt efter ett glas prosecco, champagne eller cava?

Inget konstigt med det.

Forskning visar nämligen att bubbel kan göra att du snabbare blir berusad. 

Christofer Bernestål

Många kan nog relatera till att ett glas bubbel med champagne, prosecco eller cava ofta är lättdrucket. Det slinker liksom ner fortare än man räknat med ibland. 

Om det är en anledning till att många känner sig "glada i hatten" efter bara en kort stund finns det ingen forskning på. 

Forskning visar att bubblorna har betydelse

Men i dessa tider, då till exempel prosecco är mer populärt än någonsin, ska vi påminna oss om att det faktiskt finns forskning som visar att man snabbare känner sig berusad av just bubbel. Det hela handlar om kolsyran. 

Studien är faktiskt 17 år gammal och gjordes av forskaren Fran Ridout. 12 personer bjöds på bubbel i hans laboratorium (2 glas), i en mängd anpassat efter deras kroppsvikt.

 Hälften av deltagarna fick avslaget bubbel (som man vispat för att få bort bubblorna), medan andra hälften fick mousserande som just korkats upp. 

De som drack bubbligt bubbel påverkades snabbare

Alkoholnivån hos de som fått dryck med mycket bubbel ökade betydligt snabbare. När man sedan gjorde om testet vid ett senare tillfälle, men med omvända testgrupper, så blev resultatet detsamma. 

Efter ett par minuter så hade de som drack bubblet i genomsnitt 0,54 milligram alkohol per milliliter blod, medan de som fick mousserande med mindre bubblor i hade en alkoholhalt på 0,39. 

Så visst verkar det som om man snabbare kan bli berusad av just bubbel. 

Anledningen lär vara att bubblorna hjälper till att flytta alkoholen till mage och ut i blodet snabbre, skriver The Sun.

Samtidigt så handlar väldigt lite om hur snabbt man kan bli full. För vi vet ju alla att champagne, cava och prosecco, precis som annan alkohol, alltid smakar bäst i måttlig konsumtion.  

Källor: New Scientist, Telegraph, Her.ie