Mögel sätter käppar i hjulet för franska vinproducenter

Fuktigt väder i Frankrikes västra vinregioner har lett till mögel som försvårar årets vinskörd

Foto: Stock Adobe

1 av 2: Fuktigt väder i Frankrikes västra vinregioner har lett till mögel som försvårar årets vinskörd

Druvodling på en vingård i Bordeaux, Frankrike

Foto: Stock Adobe

2 av 2: Druvodling på en vingård i Bordeaux, Frankrike

Efter en rekordlåg skörd från förra året verkar vinlandet Frankrike återhämta sig för 2018. Dock finns det forfarande flera hot kvar från sommaren. Fuktiga väderförhållanden har orsakat mögelproblem i landets västliga vinregioner. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Den franska vinproduktionen för år 2018 kommer att hamna någonstans mellan 46 och 48 miljoner hektoliter. Det är en ökning med 27 procent jämfört med 2017 och en ökning med 7 procent om man jämför med genomsnittet för de senaste fem åren, enligt franska jordbruks-departementet Agreste. Det här vinåret i Frankrike har mögel utan tvekan varit pesten för landets vinodlare, tillsammans med hagelregn.

LÄS OCKSÅ: 12 bästa rosévinerna enligt expertjuryn 

Men sommarvärmeböljan har också lett fram till tidiga potentiella skördedatum trots en kall start på året. Franska jordbruks-departementet Agreste, förutspår att 2018 kommer att få en av Frankrikes tidigaste skördedatum de senaste åren, skriver tidningen Decanter.

Mögel hotar skörden i Bordeaux

Trots den förväntade återhämtningen i skördestorlek har fuktiga förhållanden lett till flera attacker av mögel, ofta närvarande på Atlantkusten, särskilt i Bordeaux. Mögel har också varit ett problem på vingårdar nära medelhavet, utlöst av regn och stormar som inträffat vid höga temperaturer fram till slutet av juni. Svarta rotutbrott har också varit synliga i Bordeaux och andra vingårdsområden. I Champagne, tack vare de höga temperaturerna, var vingårdarna 15 dagar före schemat, rapporterar Agreste.

LÄS OCKSÅ: Champagne, prosecco och cava – det är skillnaden 

Skörden tre veckor tidig i Bourgogne 

Åskväder har haft en liten inverkan på produktionen och i Bourgogne och Beaujolais har skörden kunnat äga rum tre veckor tidigare än vanligt. Maconnais och Nuits-Saint-Georges var värst slagna av stormar och förutsättningarna kunde varit svårare där.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!