Nya boken "Château Vadå" har skapat storm i vinglaset. Somliga menar att Mats-Eric Nilssons vurm för naturvin är överdriven.
Mikael Mölstad är återkommande skribent och krönikör i magasinet Allt om Vin.
1 AV 2
Nya boken "Château Vadå" har skapat storm i vinglaset. Somliga menar att Mats-Eric Nilssons vurm för naturvin är överdriven.
Foto: Stock Adobe
2 AV 2
Mikael Mölstad är återkommande skribent och krönikör i magasinet Allt om Vin.
Foto: Thomas Hjertén

Mikael Mölstad: Naturvin är inte lösningen på allt

Mikael Mölstad om den nya omdiskuterade vinboken "Château Vadå"

Mikael Mölstad

KRÖNIKA

Månadens snackis bland vinfolk och många vindrickare handlar om Mats-Eric Nilssons nya bok "Château Vadå". De flesta känner denne journalist från hans genombrottsbok: Den hemlige kocken. Där avslöjade han alla onödiga tillsatser i processade livsmedel. Genomslaget blev enormt. Livsmedelsindustrin vaknande upp och kortade sina ingredienslistor avsevärt. 

Nya boken har samma tema men nu handlar det om vinbranschen. Rubriken i medierna har gått ut på att Mats-Eric Nilsson ”avslöjar vinfusket”. Och många har haft åsikter! Ofta har de varit svart eller vitt. Den ena sidan menar att boken endast är en form av skandaljournalistik. Tendentiöst och svepande som mest går ut på att främja Mats-Eric Nilssons naturvinslustar och intressen i naturvinsbranschen. Om du inte har koll: ”Naturviner” har blivit ett begrepp för viner där producenten lovar att det inte finns andra tillsatser än möjligtvis lite svavel.

LÄS OCKSÅ: Ska hela världen göra vin? 

De menar också att boken inte bidragit med något nytt. Vinets tillsatser är väl bekanta – och de har även debatterats i medierna flera gånger: bland annat genom TV4:s Kalla Fakta där programrubriken var Gift i Glaset och SVT:s Uppdrag granskning där Mats-Eric Nilsson själv medverkade både som reporter och researcher. 

Den andra sidan hyllar Mats-Eric Nilssons journalistiska gärning där han äntligen klär av vinbranschen in på bara druvkärnan. Dessa fans menar att det är på tiden att någon vågar säga sanningen om dessa fuskiga och troligen farliga tillsatser i överflöd. Själv kan jag konstatera att detta med smaksättningar och ofarliga tillsatser i vin egentligen inte är några konstigheter. Det har alltid förekommit och fortfarande är det en del av vinets fermenteringsprocess – på gott och ont. Snabbproducerade bulkviner kräver mer fixande än handgjorda finviner. 

LÄS OCKSÅ: Så här ska du inte göra med champagnen  

Kontentan är att du som konsument måste förstå att ett lådvin för sjuttio kronor litern inte kan jämföras med ett hantverksproducerat vin från en liten vinbonde. Lika lite som det går att jämföra en Budweiser med en IPA från ett lokalbryggeri. Sanningen är enkel: ju dyrare vin desto färre tillsatser. Bokens hardcore-fans är övertygade om att alla tillsatser i vin ska bort. Och därför finns bara ett vinval: de så kallade naturvinerna. De menar att detta är framtiden för alla viner. Punkt slut. Själv gillar jag verkligen trenden med naturviner – och dricker dem gärna, om de är bra gjorda. Men det är inte lösningen på allt. Vinkvalitet kommer även i framtiden att vara en glidande skala från storskaligt till småskaligt – från industriprocessade viner designade för massmarknaden till handgjorda viner från små passionerade vinbönder. Jag fördömer inte viner som är anpassade för vanliga vindrickare med begränsad plånbok. Samtidigt gläds jag åt att allt fler passionerade producenter gör viner där de påverkat processen från druva till flaska så lite som möjligt. Naturvin eller inte.

Den stora frågan är egentligen varför det inte finns innehållsförteckningar på flaskan? Svaret är, märkligt nog, att de faktiskt inte får sätta ut ingredienserna – det som varje annan livsmedelsproducent måste göra. Vinindustrin fick ett undantag från detta krav redan 1979. Och än märkligare är att ingenting ändrats efter det. Men nu lär det äntligen vara på gång. Och om inte vinindustrin frivilligt gör det snart kommer EU att tvinga dem.

Hade ingredienslistor på vin funnits i dag hade Mats-Eric Nilssons nya bok haft mindre genomslag. Eller kanske inte behövts alls.

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på Allt om Vin - Sveriges största vinmagasin med vintips, inspiration och fördjupande reportage.