Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Vin

Publicerad 14 maj 2018 08:30

Mia Parnevik: "Jag skulle lätt kunna vara vinmakare i Kalifornien"

Mia Parnevik har en stor passion för vin.

Mia Parnevik har en stor passion för vin.

1/2

Foto: Pressbild

Tv-profilen och vin-entusiasten testar vin för att hitta rätt smak.

Tv-profilen och vin-entusiasten testar vin för att hitta rätt smak.

2/2

Foto: Privat bild

Tv-profilen Mia Parnevik är en av många profiler med vin i eget namn, men för henne handlar det verkligen inte bara om business. 

– Jag kände mig hemma i vingården, säger Mia, som trampat sitt eget vin i Mendocino-dalen i Kalifornien. 

När Mia Parnevik skulle ta fram ett eget vin ville hon vara med under hela processen på vingården. Tillsammans med maken gav hon sig ut bland vinstockarna på Fetzer Vineyards i Mendocino-dalen. 

– Jag och Jesper plockade druvorna från vinrankorna. Det gör ont, de är ganska taggiga och man måste ligga ned i jorden. 

Druvklasarna lades i plastbaljor för att Parneviks skulle få prova på traditionell fottrampning. 

– Jag hade precis gjort en pedikyr. Klart jag skulle trampa. Jag ville göra som förr, även om de har maskiner i dag. Jag och en Fernandez stod och trampade, så jag fick vinröda fötter. Jeppe tyckte inte det var lika kul. Det var för mycket kvistar, menade han. 

LÄS OCKSÅ: Bästa bubblet - 9 mest prisvärda flaskorna

Foto: Privat bild

Passion och stolthet

I november 2016 lanserades Red by Parnevik Zinfandel och White by Parnevik Chardonnay i Systembolagets beställningssortiment. 

– Det svåraste var att få in vinet på Systembolagets hyllor. Sverige är en av de största inköparna och det kommer nya viner hela tiden. 

För Mia är det egna vinet inte bara en kommersiell produkt. Det är även hennes passion och stolthet. 

– Jag skulle lätt kunna var vinmakare i Kalifornien. 

Kusten och det böljande landskapet är magiskt vackert. Människorna, som lever för vingårdarna, är sköna och jordnära, tycker hon.

För Mia var det en kick att göra något hon aldrig gjort tidigare. 

– Det är fantastiskt att jag hittat på ett vin själv, som tappas på flaska med mitt namn på, säger hon entusiastiskt.

LÄS OCKSÅ: Zinfandel-druvan – söt, fruktig och populär 

Mycket gäster hos Parnevik

Många golfare har egna vingårdar, bland andra David Frost, Greg Norman och Ernie Els. Under tio års tid har även Jesper fått frågan att lansera vin av flera producenter i USA.

– Då var det bara golf som gällde för honom. När jag blev tillfrågad av vinimportören VCT i Sverige kände jag att jag gärna ville och hade tiden.

 Hon beskriver golf som en social sport, där det hör till att äta på krogen ihop. I lyxvillan i Jupiter i Florida har Parneviks alltid haft mycket gäster.

– Vi har inte druckit några speciella eller särskilt dyra viner. Det ska vara gott och passa till maten.

Att få göra sitt vin i Kalifornien är klockrent, säger hon.

– Det är hemma för mig. Vi har varit på många vingårdar i Napa Valley under golftouren. Nu bor min dotter Penny 45 minuter från ”min” vingård. 

Fetzer Vineyards ses som pionjärer inom hållbar vinproduktion. 

– Fetzer var rebeller 1968, samma år som jag föddes. De startade ekotrenden. Allt det stämmer överens med det jag står för.

LÄS OCKSÅ: Bästa boxarna på Systemet – expertjuryns favoriter 

Vin som alla har råd med

Mest spännande är den kreativa delen, tycker Mia. Under några dagar blandade hon ihop vinet tillsammans med vinmakare, vinmästare och sommelierer på vingården.

Hon beskriver det som att de lekte fram det.

– Det var som en skolsal, där vi satt med 50, 60 glas, spottade och drack vatten emellan. Där satt master blenders som varit på vingården Opus One. Gud, de hade en helt galen smak- och doftpalett. Lilla jag fick sitta med de stora vinmakarna. 

Mias tanke var att få fram ett lättdrucket vardagsvin, som smakar bra till mycket.

– Det är ganska enkelt att göra ett fint, svindyrt vin. Men jag ville ha ett gott vin som alla har råd med. 

Jesper Parnevik var nöjd med resultatet

För henne fick det röda vinet inte bli för sött, då Zinfandel-druvan är så god ändå. 

Det vita vinet skulle ha inslag av päron och citrus och Mia provsmakade mängder av olika Chardonnay-druvor från Napa och Monterey County. 

Till slut kände sig både Mia, Jesper och alla vinmakarna nöjda.

– Det blev nästan bättre är jag trodde. Jeppe gillar inte vitt i vanliga fall, men till och med han tycker att det är gott. Det röda passar till köttbullar som jag älskar. 

Rödvinet smakar även bra till lamm, revbensspjäll och grönsaksgryta. Det är lagrat på ek med inslag av rostad ek, blåbär, bigarråer och mörka bär. 

LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt vinglas – expertens snabba videoguide 

Det vita beskriver hon som fylligt, friskt, lättsamt och somrigt med aromer av päron, tropisk frukt och vanilj. Enligt Mia är det perfekt till kyckling, snacks och charkbrickan.  

– Det ska serveras iskallt. Jag har alltid is i. Så himla gott! 

Två viner under namnet Parnevik har det blivit hittills, en chardonnay och en zinfandel.

Nervös inför släkten

Hemma låter hon alltid gästerna provsmaka husvinet utan att tala om att det är hennes. 

– Även finsmakaren Johan Jureskog tyckte det var jättegott. 

Men allra störst är att vinet fick godkänt av svågern Per-Ulrik Johansson, sommelier och före detta golfproffs.

– Släkten är mest kritisk. Det var lite nervöst. Per-Ulrik blev väldigt förvånad och sa att det vita är bland det godaste han druckit. Han tyckte att det borde ha kosta mer, säger Mia om flaskan för 99 kronor. 

– Vi köpte in vinet när Bosse fyllde 80. Det var roligt att ha det på hans fest. 

Text: Åsa Görnerup