Vinbranschen granskas i Mats-Eric Nilssons nyaboken Château Vadå.
Vinet bör ha innehållsförteckning på etiketten, är en av uppmaningarna i boken Château Vadå.
1 AV 2
Vinbranschen granskas i Mats-Eric Nilssons nyaboken Château Vadå.
Foto: Stock Adobe
2 AV 2
Vinet bör ha innehållsförteckning på etiketten, är en av uppmaningarna i boken Château Vadå.

Mats-Eric Nilsson: "Vinindustrin mår bra av transparens"

Mats-Eric Nilsson har under många år granskat matbranschen ur ett konsumentperspektiv. Men i nya boken Château Vadå är det i stället vinindustrin som granskas. 

– Allt fler konsumenter vill veta hur vinet har gjorts, säger Mats-Eric Nilsson. 

Vad fick dig att dra i gång arbetet med den här boken?
– Jag har arbetat med att granska matindustrin under många år, så steget var inte särskilt långt. Vid en föreläsning för tio år sedan dök en ung tjej upp och ville prata vin och alla tillsatser man använder i många av dagens viner. Där såddes ett frö.

Hur lång tid tog det att skriva boken?

– Drygt ett år. Jag läste in mig på en stor mängd litteratur, reste på oglamourösa tillsatsmässor och bulkvinsmässor för vinproducenter. Jag hade samlat material under åren och även skrivit om ämnet i tidskriften Hunger och gjort ett reportage i SVT:s Uppdrag granskning.

Var det inom något område som du körde fast?

– Inte körde fast, men många vinimportörer och producenter är ovana att bli granskade och svara på frågor om hur vinerna tillverkats, om och vilka tillsatser som använts vid produktionen. Det kunde vara svårt att få svar och en del körde med strategin att sticka huvudet i sanden. Det är sällan en bra strategi. Vinindustrin, liksom alla branscher, mår bra av transparens.

 

Mats-Eric Nilsson

Ålder: 63 år

Gör: Journalist, författare, föreläsare

Aktuell: Med boken Château Vadå – det okända fusket med ditt vin 

Bakgrund; Gav 2007 ut boken Den hemlige kocken, som avslöja ett utbrett matfusk. 

Dricker helst: Lätta, röda naturviner. På franska kallas de “vins de soif”, sköna törstsläckare. 

Vilka förändringar hoppas du på i vinbranschen?

– Att det blir en innehållsförteckning på vin. Innehållet ska finnas angivet på etiketten precis som det gör på minsta tuggummi. Jag hoppas också att vinindustrin, producenter och importörer, går ännu längre och berättar hur vinerna gjorts, vilka processhjälpmedel och tekniker som använts. Jag hoppas att vinskribenterna ska berätta mer om hur viner tillverkas och ägna mindre utrymme åt att beskriva om vinet smakar hallon eller blåbär ... Precis som med maten tror jag att allt fler konsumenter kommer att vilja veta hur deras vin egentligen gjorts.

LÄS OCKSÅ: Naturvin - trend eller framtiden? 

I boken ställer du industrivin mot naturvin. Men det finns väl hantverksmässiga viner däremellan som du inte riktigt nämner?

– Jag tar naturvin som det tydligaste exemplet på motsatsen till industrivin. Problemet för dem som gör andra hantverksmässiga viner än naturviner är att deras beskrivningar av vinerna inte skiljer sig särskilt mycket från vad som står på flaskan till vilket industrinvin som helst. Det är samma härliga traditioner och odlingsidyller som målas upp. Jag efterlyser mer transparens och samtidigt större mångfald. Men jag har inga synpunkter på vilka viner du dricker. 

Vad blir ditt nästa projekt?

– Det är hemligt men det kommer inte att handla om vare sig mat eller dryck.

LÄS OCKSÅ: Allt om Vins Mikael Mölstad om boken Château Vadå