Maria Collsiöö, chefredaktör för nya tidningen Törst, blev Årets dryckesprofil 2019.
Maria Collsiöö, chefredaktör för nya tidningen Törst, blev Årets dryckesprofil 2019. Foto: Stefan Bohlin

Maria Collsiöö är Årets Dryckesprofil 2019

Maria Collsiöö är inte typen som gräver ner sig i oro inför framtiden. Dessutom är hon förtjust i att bryta normer inom vinvärlden. Två vinnande egenskaper som chefredaktör för den innovativa vintidningen Törst. 

Lunchtid på restaurang Centan i Bagarmossen utanför Stockholm. Årets dryckesprofil Maria Collsiöö packar upp sin dator och en bunt med tidningar. Det var här som tidningen Törst hade sin lansering för ett par månader sedan, så det känns naturligt att ses just här. Bara någon kilometer härifrån blir också tidningen till, hemma hos Maria. Charmigt så klart i en mediavärld där det mesta blir allt större och allt mer kommersiellt. 

Berätta Maria! Hur föddes din tidningsidé? 

– Det första fröet såddes faktiskt redan 2014 när jag gick på Poppius (journalistubildning, reds anm). Vi var på studiebesök på tidningen Arena då, och träffade många som jobbade där. Jag fick en känsla av att jag ville göra något eget, och helst något nischat. För mig var steget mot vin inte så långt, då jag ju haft och har ett stort intresse för det, säger Maria som både har jobbat på Systembolaget och varit en del av Allt om Mat:s tidigare vinprovargrupp där uppdraget var att betygsätta viner. 

Kanske kan man säga att tidningen Törst är motpolen till just detta. Marias tanke är snarare att berätta om kulturen kring vinet, allra helst om ett vin- eller fokusområde i taget och gärna ur nya perspektiv. 

Tidningen Törst har hittills utkommit med två nummer, det första om Bordeaux och det andra om mousserande vin. Foto: Pressbild

– Jag vill gärna ge en annan bild av till exempel Bordeaux. Många har nog en bild av det som ett väldigt dyrt och slutet vinområde. Jag vill berätta om det på ett nytt sätt”

Många tidningar går i graven i dag. Hur vågar du? 

– Jag tänker att det var läge att följa drömmen, jag frågade mig just det, om det skulle få stanna vid en dröm - eller inte. Och jag är nog rätt lugn av mig, tänker inte hela tiden på hur det ska gå. 

Allt om Vin-medarbetaren Mikael Mölstad delade ut pris till Maria Collsiöö vid Allt om Vins prisutdelning den 4 december. Foto: Stefan Bohlin

Anordnar provningar 

Vid sidan av tidningen Törst ägnar sig Maria även åt att ordna provningar av beställningsviner på källaren Grappe, samt värderar ibland även vin åt samma företag.

Det var läge att följa drömmen, jag frågade mig just det, om det skulle få stanna vid en dröm - eller inte

– Det är förstås skönt att få ha något annat också, tidningen går inte riktigt runt ännu, säger Maria med ett leende. Men att få ägna sig bara åt vin, det är ju otroligt kul, det blir en livsstil. Det flyter ihop.  

Har en nyfiken nybörjare något utbyte av Törst eller vänder du dig till vinnördar?

– Du behöver inte vara superkunnig för att läsa den, men får gärna intresserad av vin så klart. Vi försöker att vara aktuella, men samtidigt göra ett hållbart magasin, som räcker ett tag. 

Motivering:

”För att hon i en skakig mediavärld vågar gå mot strömmen och med sin tidning Törst visar att passionen vinner över rädslan.  Maria Collsiöö inspirerar oss andra med mod, huvudet högt och en tydlig linje”

Törst berättar om vinet på nytt sätt

Törst är en vintidning med fokus på kulturen kring vin. Den kommer ut med fyra nummer per år och bygger på olika teman. Första numret lanserades hösten 2019 och handlar om Bordeaux, andra numret släpptes 11 december på temat mousserande. Mer info och prenumeration, på tidningens hemsida  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!