Louis Roederer är Årets Vinhus 2019

Franska champagneproducenten Louis Roederer korades av Allt om Vin till Årets Vinhus 2019.

Franska champagneproducenten Louis Roederer korades av Allt om Vin till Årets Vinhus 2019.

Champagnehuset Louis Roederer vinner titeln årets vinhus 2019 med bred marginal. Ett champagnehus som aldrig tummar på kvaliteten och ser till att det alltid är högsta nivån som gäller. Louis Roederer ger ordet elegant en innebörd.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Vare sig det handlar om den omusade prestigecuvén Cristal eller den årgångslösa standardchampagnen Brut Premier, lägger chef de cave, vinmakaren, Jean-Baptiste Lecaillon stor vikt vid att göra det allra bästa – och som det alltid känns - lite till. Vid provningar av Louis Roederers champagner infinner sig ofta en känsla av glad överraskning. En klar fördel som huset har är att de äger vingårdar med fina lägen om cirka 270 hektar, vilket gör att man klarar sig långt på egenodlade druvor. Det är hårdvaluta i Champagne och en bidragande orsak till husets stora framgångar. Idag är ungefär hälften av de egna vingårdarna ekologiska och en allt större andel sköts med biodynamiska metoder. En del druvor måste ändå köpas in för att kunna tillverka runt de tre miljoner flaskor champagne som är årsproduktionen, och Louis Roederer har långtidskontrakt och nära samarbete med odlare som de haft att göra med i generationer. 

Familjeägt företag i Champagne 

Louis Roederer håller till i Reims. I en tid när de flesta stora champagnehus ägs av större företag är Louis Roederer fortfarande helt familjeägt och grundades 1776. Självaste Louis Roederer började i i champagnehuset 1827 och sex år senare, var det han som styrde och gav firman sitt namn. Redan från början var han noga med arbetet i vingårdarna, inte helt självklart på den tiden, och etablerade tankarna om noggrannhet och kvalitet. Det som generationer sedan förvaltat och utvecklat och som vi njuter av idag, mer än någonsin. Det goda ryktet fick en ordentlig skjuts när den ryske tsaren Alexander II beställde champagne i klar flaska av äkta kristall med platt botten, så att inget otillbörligt skulle kunna döljas däri. Cristal föddes och har fortfarande en världsrykte även om flaskan numera är gjord av vanligt glas – dock genomskinligt. Från 2020 kommer Cristal dessutom att vara biodynamisk. 

Fantastisk champagne 

I dag drivs företaget av sjunde generationen och champagnehuset Louis Roederer klingar alltjämt och kanske mer än någonsin positivt. Det som bubblar i glasen är prima vara. Årets vinhus 2019 var för juryn inget svårt val. Och när det gällde att kora årets champagne hamnade de flesta rösterna på 2012 Louis Roederer Brut Vintage, som därmed kammade hem förstaplatsen även i den kategorin. En champagne som är fantastisk att dricka nu men också klarar av en lång tid i källaren. Årgång 2012 beskrivs som en från början utmanande årgång som i slutänden rätt och slätt blev succé.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!