Veganska viner är något det pratas om. Men vad är det egentligen?
Veganska viner är något det pratas om. Men vad är det egentligen? Foto: Fotolia

Långsamt framåt för veganska viner

 

Veganska viner är något det i dag pratas allt oftare om. Men det är ett segment där det fortfarande finns mycket kvar att göra, både vad gäller utbud och märkning.

– Där ligger vi efter, och jobbar därför på förbättringar, säger Ulf Sjödin, enhetschef sortiment på Systembolaget.

Veganska viner? För somliga skapar säkert själva termen en del frågetecken: Är inte alla viner veganska? Och varför använder man animaliska produkter i vin?

Framför allt handlar det om de processer då man klarnar vinet, det vill säga tar bort de små partiklar som bildar dimmiga slöjor i vinet, något man gör eftersom konsumenterna vill ha ett vin som är genomskinligt och klart. 

Äggvita och gelatin i vinet

För att klarna vin har man traditionellt använt sig av exempelvis helt vanlig äggvita, gelatin, mjölkprotein eller ett ämne som heter husbloss, som framställs av fiskars simblåsor. 

De här ämnena ska inte finnas kvar när vinet väl buteljeras, men minsta möjliga risk för mikroskopiska spår – eller till och med själva idén om att djur har använts i produktionen – är av förklarliga skäl otänkbart för veganer.

Klarna vinet med bentonit

Men det finns andra sätt att klarna vinet på, och det allra vanligaste är att använda bentonit, en sorts vulkanisk lera.

– Sjuttio procent av allt vin i världen klarnas med bentonit, helt enkelt för att det är billigast. Men för mer seriösa rödviner är äggvita fortfarande det som gäller, säger Ulf Sjödin.

Även om själva vinet framställts utan animaliska produkter finns det också många veganer som kräver att djur över huvud taget inte ska användas i något led i produktionen, som exempelvis hästar och oxar i vingården.

– Problemet för oss på Systembolaget är att det är svårt att hålla koll på produktionsleden, det enda vi kan göra är att lita på vad vinmakarna själva säger. Det skulle behövas en mer enhetlig översikt och kontroll, säger Ulf Sjödin.

Hänt mycket de senaste åren

Ulla Troëng är ordförande i Veganföreningen i Sverige (ViS) och hennes upplevelse är att de flesta veganer ändå har en positiv inställning vad gäller trygghet kring märkning och utbud.

– Det har hänt mycket de senaste åren. Tidigare visste Systembolaget knappt om att det fanns en målgrupp som sökte den här typen av produkter, men idag kan man alltid få hjälp att hitta några bra förslag, säger hon.

ViS försöker också ligga på och komma med önskemål kring förbättringar.

– Både England och Frankrike har haft bättre överblick över vilka viner som är veganska, så vi följer det som listas där. Idag finns också svenska tidningar som Vego och Vegourmet som är aktiva när det gäller att hålla koll på veganska viner, säger Ulla Troëng.

Vad gäller märkning är det The Vegan Society och deras solros, med två blad som formar ett V, som räknas som den internationella vegansymbolen – en symbol som också ska finnas på alla viner som godkänts av The Vegan Society.

Vegankonsumenterna är inte många - men väldigt engagerade

Just märkning är en av de frågor som Ulf Sjödin också ser som viktig att arbeta med framåt:

– Vi har i nuläget inga bra listor själva, så de som är veganer får gå in på olika vegansajter och leta efter lämpliga viner. Det måste vi såklart lösa, och trycket är hyfsat stort. Vegankonsumenterna är inte så många, men de är väldigt engagerade och aktiva, säger han.

 

Publicerades i Allt om Vin nr 5 2017

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!