Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vinskål vid floden Douro i Portugal.
Vinskål vid floden Douro i Portugal.
Vinskål vid floden Douro i Portugal.
Allt om Vins sommelier Erik Thorsell.
Allt om Vins sommelier Erik Thorsell.
Allt om Vins sommelier Erik Thorsell.
1 AV 2
Vinskål vid floden Douro i Portugal.
Foto: aproposx - stock.adobe.com
2 AV 2
Allt om Vins sommelier Erik Thorsell.

Länderna som ger bäst vin för pengarna på Systembolaget

Det finns tiotusentals viner på Systembolaget från en mängd populära länder som Frankrike, Italien, Spanien och Sydafrika. 

Men vilket land ger egentligen bäst vin för pengen?

Här är två av de mest prisvärda vinländerna enligt Allt om Vins sommelier Erik Thorsell. 

På Systembolaget säljer föga förvånande vin från Spanien, Frankrike och Italien bäst, med det sistnämnda landet på en överlägsen förstaplats. Länderna står självklart inte bara för kvantitet utan här tillverkas också många riktiga kvalitetsviner. Men frågan är om länderna i toppen är de mest prisvärda? 

Om prisvärt är förhållandet mellan pris och kvalitet, det vill säga bäst vin för pengen, så är det två betydligt mindre länder som gäller. I alla fall om du frågar Allt om Vins sommelier Erik Thorsell. 

– Nästan allt från Österrike smakar mer än det kostar, och Portugal fortsätter att göra bra viner utan att de behöver bli dyra.

Österrike reste sig efter stor skandal

Ingen av länderna är några storfräsare på Systembolagets försäljningslistor, då Portugal återfanns först på plats åtta under 2019, och Österrike inte ens kvalade in bland de tio första. Så vad är det då som gör att till exempel vin från Österrike är så prisvärt?

– Efter en skandal 1985 där några vinmakare fuskade, reformerades Österrikes vinindustri i grunden. Det får vi konsumenter fortfarande skörda frukterna av i form av genomgående hög kvalitet och förhållandevis låga priser, berättar Erik Thorsell. 

Vinodling i distriktet Wachau i Österrike. Foto: Petr Polak / pyty - stock.adobe.com

Portugal klev ut ur skuggan efter inträde i EU

Portugal i sin tur är visserligen ett gammalt vinland men är trots det fortfarande på frammarsch. En av anledningarna kan vara att det moderna vinlandet Portugal länge befunnit sig i skuggan av stora grannen Spanien, men också av ett väldigt specifikt vin. 

– Portugal har historiskt varit känt i världen för en enda vinstil, nämligen portvin, och tidigare lämnade mycket lite ”vanligt” kvalitetsvin landet. Eftersom intresset för portvin inte är lika stort (inte lika mycket på modet längre, helt enkelt), Portugal har gått med i EU (underlättar utrikeshandel) och den inhemska vinkonsumtionen sjunkit, har dörren öppnats för större export – och för ett visst fyndläge här, säger Erik Thorsell och fortsätter. 

– Mycket prisvärt vin finns i vitvinsdelen av Portugal. Distriktet Vinho verde i nordväst är känt för druvan alvarinho, men loureiro är den mest planterade druvsorten (tips: ekologiska Aphros, nr 3932). En röd budgetklassiker som återkommer till Systembolaget år efter år är Periquita (nr 2574)

Två tips från sommelieren på prisvärt vin från Österrike och Portugal:

Zahel, Wiener Gemischter Satz 2019 nr 2515, 119 kr

Vin på druvblandning. Så prisvärt här i Sverige att en kompis tillika vinproffs från den här flaskans hemort, Wien, inte trodde att det stämde när han fick veta vad den kostar på Systembolaget… Ekologiskt! 

Provam Alvarinho 2018, nr 6425, 96 kr

Från den förhållandevis svala delen av landet där det också regnar mycket. Odlas på ”rätt” sida av landgränsen. Om det kommit från Spanien i stället, hade prislappen varit högre. Det får vi lov att utnyttja.

Snabbfakta om vinländerna Österrike och Portugal

Österrike är indelat i tre vinregioner och 16 distrikt. Några välkända är Kamptal och Wachau. Vita vinerna dominerar, framför allt torra men även en del söta. Druvan grüner veltliner är den klart mest odlade och ger ofta friska viner med en pepparkryddig karaktär. Men även welschriesling, riesling, weissburgunder, müller-thurgau, neuburger och bouvier är vanliga. För de röda vinerna används främst druvorna zweigelt, blaufränkisch och blauer portugieser. 

 

Portugal som vinland uppvisar en enorm bredd, här finns det mesta. Madeira och portvin så klart, men också rött, vitt och rosé. Kanske har du hört talas om viner från Vinho verde eller Dourodalen. Men det finns många fler områden, som Tejo, Beiras och Dão. Bland de blå druvorna är tinta roriz eller aragonez exempel på populära sorter, och bland gröna druvor är bland andra alvarinho och loureiro riktigta stjärnor.