Tunga glasflaskor är betydligt sämre ur klimatperspektiv än till exempel lätta glasflaskor och petflaskor.
Tunga glasflaskor är betydligt sämre ur klimatperspektiv än till exempel lätta glasflaskor och petflaskor. Foto: Stock Adobe

Klimatsmart på Systembolaget - här är bästa tipsen

Välj bort tunga glasflaskor och satsa på ekologiskt vin. Det är bara några av tipsen för dig som vill bli en mer klimatsmart vinkonsument. 

Många gör klimatsmarta tips i vardagen varje dag och blir allt mer medvetna konsumenter. Men det är lätt hänt att glömma bort vinet och de klimatsmarta val som går att göra där, både på Systembolaget och hemma. 

– Du som kunde behöver välja klimatsmarta alternativ för att vinproducenterna ska våga fortsätta satsa, säger Maria Hagström, hållbarhetsansvarig på Systembolaget.  

Mara Hagström är hållbarhetsansvarig på Systembolaget. Foto: Systembolaget

Klimatsmarta förpackningar 

Ekologiskt vin har länge varit en tydlig trend bland Sveriges vinkonsumenter, men det senaste och som det talas mycket om nu är förpackningarna. Men det krävs information kring vad som egentligen är klimatsmart - och en rad fördomar kring till exempel plastflaskor. 

– Plast går att återanvända och rätt använd kan det vara bättre än många andra alternativ. En annan vanlig missuppfattning är också att drycker tar smak av plast, säger Maria Hagström. 

På Systembolaget satsar man på att öka medvetenheten kring miljöfrågor och guidar kunderna genom att märka ut bland annat klimatsmarta flaskor. En god regel är att kika efter de blå etiketterna, både i butik och på Systembolagets hemsida. 

Glas har en stor påverkan på klimatet, hela 3-4 gånger mer än andra förpackningar eftersom det går åt mycket energi vid tillverkningen. Men fortfarande väger tradition och historia tungt bland många vinproducenter, vilket gör att de fortsätter använda tunga glasflaskor. 

Vinproducenter inte alltid miljömedvetna 

– Miljömedvetenheten är ibland låg och producenterna inser inte alltid att de påverkar både produkten och klimatet negativt. Men förutsättningarna för att odla jordbruksprodukter som till exempel vindruvor ändras ju som en konsekvens av klimatförändringarna, säger Maria Hagström. 

Vad kan vi väntas om av framtidens förpackningar?

– Antalet produkter i lättare glasflaskor ökar sakta men stadigt, men vi ser också försök med helt nya material, till exempel cellulosa. Jag tror också att aluminiumburken kommer allt starkare, både för öl och även för vin. Burken är bra eftersom den är ljustät, lättare vid transport och inte påverkar smaken. 

LÄS OCKSÅ: Vi köper allt dyrare vin på Systembolaget  

Systembolagets tips: Så handlar du mer klimatsmart 

1. Köp ekologiskt. För att ett vin ska få kalla sig ekologiskt så måste det uppfylla vissa krav. Till exempel får man inte använda några kemiska bekämpningsmedel, man måste använda naturgödsel i stället för konstgödsel och vinet måste även uppfylla vissa miljökrav. 

2. Miljövänliga boxar. Bag in box-vin är det vin som har minst påverkan på miljön jämfört med glas- och plastalternativ. 

3. Välj petflaskor. Man kan tro att plast släpper ut mer koldioxid än glas, men det är tvärtom. En flaska på 750 ml i glas släpper ut 885 g/l medan en petflaska endast släpper ut 267 g/l.

4. Välj lättare glasflaskor. En lättare glasflaska är betydligt mer miljövänligt eftersom mindre glas betyder lägre energiåtgång och utsläpp vid flasktillverkningen. Plus lättare transporter.

5. Etisk märkning. Detta innebär att vinet måste vara certifierad av Fairtrade eller Fair for Life. Båda certifieringarna fokuserar på arbetsvillkor och mänskliga rättigheter för de som arbetar på vinodlingen.

6. Ta med egen påse. Genom att ta med en väska eller en påse bidrar du till bättre miljö. När en plastpåse har gjort sitt är det bästa att återvinna den (sortera som plast) i stället för att den hamnar i soporna eller blir soppåse. Använd hellre avfallspåsar som soppåse, de finns att köpa på rulle i mataffären. 

7. Återvinn och panta. När din box, burk eller flaska är tom gör du bäst i att panta om det finns pant, annars återvinna förpackningen. Huvudsaken är att de inte hamnar i hushållssoporna. 

LÄS OCKSÅ: Klimatförändringar - så påverkar de framtidens vin

 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!