EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Husen som är byggda av gamla vinflaskor

Huvudbyggnaden i glasbyn The Bottle Houses, Kanada, består av 12000 vinflaskor ingjutna i cement. Senare byggdes två mindre hus intill.

Foto: The Bottle Houses

1 av 2

Litet och gulligt - och byggt av vinflaskor. Det här är det andra huset som byggdes av Édouard T. Arsenault.

Foto: The Bottle Houses

2 av 2

Är du vinälskare och sugen på ett udda boende? Kanske är ett flaskhus något för dig. På Prince Edward Island i Kanada finns tre byggnader som alla är byggda av vinflaskor ingjutna i cement. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

En av Kanadas mest spektakulära turistattraktioner är The Bottle Houses , belägna i Cap-Egmont på Prince Edward Island. Över 25 000 återvunna vinflaskor ligger till grund för den lilla by som består av tre glasbyggnader i olika stilar.

Samlade vinflaskor från lokala restauranger 

Mannen bakom flaskhusen är snickaren och båtbyggaren Édouard T. Arsenault. Det var när han 1979 fick ett vykort från sin dotter på besök i Vancouver och det berömda The Bottle Castle - ett slott byggt av 5000 olika sorters glasflaskor - som han fick den vilda idén. Samma sommar började den då 66-årige Arsenault att samla vinflaskor från lokala restauranger, vänner och släktingar för att sedan skrapa bort alla etiketter. 

LÄS OCKSÅ: Vinvärldens mest spektakulära byggnader

Vinflaskor i olika storlekar och färger cementerades sedan till tre byggnader under en längre tidsperiod. Det första och största huset uppfördes redan på 80-talet, en unik byggnad med sex kanter och fantastiska mönster. Som hämtad ur en fantasyfilm. Senare byggdes även två mindre hus, en bar och ett kapell. 

Även altaret i kapellet är av glas i det spektakulära husbygget The Bottle Houses i Kanada.

Foto: The Bottle Houses

Fler glashus i världen 

Liknande byggprojekt finns även på andra ställen i världen, bland annat ett buddhisttempel i Thailand där man använt ölflaskor i stället för tegelstenar och det välkända Tom Kelly´s  Bottle House , byggt redan 1906 i Nevada, USA där husgrunden består av 50 000 öl- och läskflaskor.  

Buddhisttemplet Wat Lan Kuad i södra Thailand är byggt av återvunna ölflaskor.

Foto: Stock Adobe