Husen som är byggda av gamla vinflaskor

Huvudbyggnaden i glasbyn The Bottle Houses, Kanada, består av 12000 vinflaskor ingjutna i cement. Senare byggdes två mindre hus intill.

Foto: The Bottle Houses

1 av 2: Huvudbyggnaden i glasbyn The Bottle Houses, Kanada, består av 12000 vinflaskor ingjutna i cement. Senare byggdes två mindre hus intill.

Litet och gulligt - och byggt av vinflaskor. Det här är det andra huset som byggdes av Édouard T. Arsenault.

Foto: The Bottle Houses

2 av 2: Litet och gulligt - och byggt av vinflaskor. Det här är det andra huset som byggdes av Édouard T. Arsenault.

Är du vinälskare och sugen på ett udda boende? Kanske är ett flaskhus något för dig. På Prince Edward Island i Kanada finns tre byggnader som alla är byggda av vinflaskor ingjutna i cement. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

En av Kanadas mest spektakulära turistattraktioner är The Bottle Houses, belägna i Cap-Egmont på Prince Edward Island. Över 25 000 återvunna vinflaskor ligger till grund för den lilla by som består av tre glasbyggnader i olika stilar.

Samlade vinflaskor från lokala restauranger 

Mannen bakom flaskhusen är snickaren och båtbyggaren Édouard T. Arsenault. Det var när han 1979 fick ett vykort från sin dotter på besök i Vancouver och det berömda The Bottle Castle - ett slott byggt av 5000 olika sorters glasflaskor - som han fick den vilda idén. Samma sommar började den då 66-årige Arsenault att samla vinflaskor från lokala restauranger, vänner och släktingar för att sedan skrapa bort alla etiketter. 

LÄS OCKSÅ: Vinvärldens mest spektakulära byggnader  

Vinflaskor i olika storlekar och färger cementerades sedan till tre byggnader under en längre tidsperiod. Det första och största huset uppfördes redan på 80-talet, en unik byggnad med sex kanter och fantastiska mönster. Som hämtad ur en fantasyfilm. Senare byggdes även två mindre hus, en bar och ett kapell. 

Foto: The Bottle Houses

Även altaret i kapellet är av glas i det spektakulära husbygget The Bottle Houses i Kanada.

Fler glashus i världen 

Liknande byggprojekt finns även på andra ställen i världen, bland annat ett buddhisttempel i Thailand där man använt ölflaskor i stället för tegelstenar och det välkända Tom Kelly´s  Bottle House, byggt redan 1906 i Nevada, USA där husgrunden består av 50 000 öl- och läskflaskor.  

Foto: Stock Adobe

Buddhisttemplet Wat Lan Kuad i södra Thailand är byggt av återvunna ölflaskor.

LÄS OCKSÅ: 9 italienska vingårdar du inte ska missa 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer