Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kan musikslingor hjälpa vinrankorna att frodas? Det är tanken bakom paret Roes musikprojekt i vingården.Kan musikslingor hjälpa vinrankorna att frodas? Det är tanken bakom paret Roes musikprojekt i vingården.Kan musikslingor hjälpa vinrankorna att frodas? Det är tanken bakom paret Roes musikprojekt i vingården.
Kan musikslingor hjälpa vinrankorna att frodas? Det är tanken bakom paret Roes musikprojekt i vingården. Foto: Katarina Markiewicz

Här får vinplantorna lyssna på Vivaldi och samisk jojk

Musik får inte bara oss människor att må bra utan även djur och natur. Vinodlarparet Amanda och Michael Roe har dock tagit musikens välgörande kraft ytterligare ett steg. På deras vingård i Skåne låter de vinrankorna växa upp med musik, allt från Chopin och Vivaldi till samisk jojk.

Schh! Vänta...Det är något som inte stämmer. Något som får turisterna längs med Skåneleden att haja till och undra om de tagit några glas för mycket kvällen innan. För visst är det väl Skåne de befinner sig i? Vinodlarparet Roe ler.

– Det händer att besökare undrar om de hört rätt när vi spelar samisk jojk, säger Amanda Roe. 

Hon och hennes make Michael äger pensionat Furuliden i Vittsjö och Vittsjö vingård i Malseröd. Det är därifrån musiken kommer. Den flödar över vingården och ser till så att vinrankorna frodas och mår bra. 

Filmmusik, opera och samisk jojk 

Michael Roe berättar att han byter musikslinga varje dag. Det blir mycket naturfolksmusik som amerikansk native music (Sacred Spirits är favoriten) och samisk jojk men också klassisk musik, filmmusik eller opera. Michael förklarar att musik för plantor är i sig inget nytt. Vingårdar, både i Sydafrika och i Italien använder metoden men han tror att Malseröd är först i Sverige.

Michael och Amanda Roe äger både pensionatet Furuliden och Vittsjö vingård.Michael och Amanda Roe äger både pensionatet Furuliden och Vittsjö vingård.Michael och Amanda Roe äger både pensionatet Furuliden och Vittsjö vingård.
Michael och Amanda Roe äger både pensionatet Furuliden och Vittsjö vingård. Foto: Katarina Markiewicz

Tillsammans med en musikproducent har Roes vidareutvecklat konceptet.

– Vi har lagt in skrämselskott i musikslingorna. De skrämmer bort fåglar och vildsvin från att äta upp druvorna. Tidigare hade vi en vanlig fågelskrämma men det här är mer effektivt.

Träffades på lyxyachter i Karibien

När paret Roe började sitt musikprojekt förra våren tyckte ingen i trakten att det var konstigt. Familjen är kända för sin kreativitet. Innan de blev värdshusägare och vinodlare drev de först en golfrestaurang och därefter en emufarm i Skåne.

Stockholmsfödda Amanda träffade sin amerikanska make på 1990-talet när de jobbade på lyxyachter i Karibien. Därefter pluggade båda på hotell-och restaurangskola i New York. Efter utbildningen flyttade de till Skåne där Amandas föräldrar hade sitt sommarställe i Malseröd.

Drömmen om en egen vingård har alltid funnits hos familjen. Michael är uppvuxen i vinregionen Finger Lakes i staten New York och började arbeta på en vingård som 17-åring. Även Amanda är uppvuxen med vin och mat som familjens största intressen. Hennes mamma Christine var en av grundarna och chefredaktör för matmagasinet Gourmet och pappa Jan Samuelsson känd vinskribent och översättare av vinlegenden Oz Clarkes vinböcker.

– Pappa hade vingårdsdrömmar redan för 20 år sedan. Han och Oz Clarke hade vinprovningar i Malseröd. De visste att framtidens klimatförändringar skulle rita om världens vinkarta och att Sverige skulle kunna bli ett vinland, säger Amanda.

Gjorde verklighet av drömmen när pappa blev sjuk

För sex år sedan gjorde Amanda och Michael slag i saken. Amandas pappa blev sjuk och rullstolsburen och paret tänkte att det var dags att göra verklighet av drömmen, inte minst för pappa Jans skull som skulle få utsikt över vingården från sitt rum.

– Vi började plantera 500 vinplantor med druvan solaris på åkersluttningen som breder sig nedanför huset. I dag är vi uppe i 3 000 plantor och ska plantera ytterligare 400 i år, berättar Michael.

Det är främst druvan solaris som växer i vingården, druvan bakom bland annat vinet Vittsjö vitt.Det är främst druvan solaris som växer i vingården, druvan bakom bland annat vinet Vittsjö vitt.Det är främst druvan solaris som växer i vingården, druvan bakom bland annat vinet Vittsjö vitt.
Det är främst druvan solaris som växer i vingården, druvan bakom bland annat vinet Vittsjö vitt. Foto: Katarina Markiewicz

Förutom hybriddruvan solaris planterade de även den blåa druvan rondo, hybriddruvan seyval blanc och på prov ett fåtal plantor chardonnay.

Den första skörden var 2019. Den gav 320 flaskor vitt vin som döptes till ”Vittsjö vitt” som serveras på pensionatet.

Amanda berättar att 2020 blev skörden minimal på grund av frosten i maj.

– Vi gjorde ”konjak” och ”grappa” av det lilla vi fick men eftersom namnen är varumärkesskyddat valde vi namnen ”Å de Vie” (ån som rinner nedanför Malseröd heter Vieån) respektive ”Vittsjö Skal” eftersom ”grappan” görs på druvrester.

SPÄNNANDE FORSKNING

Stefano Manusco heter en italiensk botaniker och professor på laboratoriet för Plant neurobiologi vid universitetet i Florens. Han forskar om intelligenta plantor och har upptäckt att det finns ett vetenskapligt samband mellan musik och växtlighet.

Enligt honom handlar det om frekvens och vibrationer. Professor Manuscos teori är att allt hänger ihop. Det börjar med vibrationerna från musiken som påminner växterna om rinnande vatten som plantorna strävar efter. De ”hör” musiken och därför växer de bättre. Lägg därtill att vibrationer skrämmer bort insekter och fåglar så att plantorna får växa i fred. Det i sin tur gör så att vinodlarna inte behöver använda bekämpningsmedel vilket resulterar i mer robusta plantor, större och mer smakrika druvor.

Vinerna får en Raised By Music-stämpel

Inför året 2021 var förhoppningarna stora. Då skördades ”musikdruvorna” för första gången och resulterade i ett helt nytt vin.

– Det blir ett komplext eklagrat vin som kommer att hetta ”Vittsjö Vibes”, eftersom plantorna är uppvuxna med musik. Vinet kommer att buteljeras i sommar och varje flaska kommer att ha en RBM-stämpel som står för ”Raised By Music”. Det är vi ensamma om, berättar Michael stolt och tillägger att det även kommer att finnas en QR-kod på flaskorna med den musik som druvorna växt upp med.

– På så sätt kan man njuta av vinet och samtidigt lyssna på plantornas spellista. Det kom- mer att ge ytterligare en dimension till vinet. 

Musiken påverkar plantorna

Vi återkommer till musikens magiska kraft. Michael förklarar att det är frekvensen och vibrationerna i musiken som får plantorna att må bra och växa bättre.

– För tio år sedan börjad man spela musik för 25 procent av plantorna på den Italienska vingården Il Paradiso di Frassina i Montalcino (berömt för vinet Brunello di Montalcino). Sedan jämförde man plantorna och dess druvkvalitet med gårdens övriga plantor. Det visade sig att vinrankorna som fick lyssna på Mozart växte snabbare, stammarna var mer robusta och druvorna betydligt sötare än hos de plantor som inte fick lyssna på musik.

”Bed time stories” i vingården

Som så många andra svenska vinodlare hoppas paret Roe på framtida gårdsförsäljning. För än så länge kan man bara njuta av vingårdsvinerna i restaurangen på Furuliden. Men i väntan på det tänker Amanda och Michael vidareutveckla musikkonceptet. För någon idébrist har det kreativa vinodlarparet aldrig haft.

– Vi kommer att berätta ”bed time stories” för plantorna. Korta berättelser som besökare kan avnjuta i vingården. Vi vill att vingården ska ingå i ett helhetskoncept kring verksamheten med pensionatet. Många väljer att vandra Skåneleden som passerar oss. Då kan man göra en avstickare, lyssna på musik eller berättelser, promenera runt i vingården, äta en god middag, testa gårdsvinet och övernatta på pensionatet. Det blir en fantastisk helhetsupplevelse, avslutar Amanda.