1 av 2 Foto: ©Impact Photography - stock.adobe.com
Bubbeldrinkar, hållbar vinproduktion och rosévin året runt är ett par av trenderna som förutspås inför vinåret 2020.
2 av 2: Bubbeldrinkar, hållbar vinproduktion och rosévin året runt är ett par av trenderna som förutspås inför vinåret 2020. Foto: Adobe Stock

Här är vintrenderna att hålla koll på 2020

Intresset för hållbar vinproduktion växer sig allt starkare och försäljningen av mousserande viner ökar ännu mer än i fjol. Det är några av trenderna som förutspås inför vinåret 2020.

Sveriges vinkonsumenter anses både trofasta och engagerade, och det finns inget som tyder på att kurvorna kommer att peka nedåt för vinförsäljningen. Vinaktören The Wine Company listar varje år inför Internationella vindagen den 22 januari trender de förutspår inför det kommande året, och i år handlar det en hel del både om rosévin och om bubbel. 

En vinbransch i förändring 

– Det finns ett större utrymme för lekfullhet och nytänkande när det kommer till vin. Till exempel är vi inte lika låsta i gamla regler och traditioner. Samtidigt ökar kundernas efterfrågan på viner som är både ekologiskt och socialt hållbara, berättar Lina Sorby, sommelier och marknadsansvarig på The Wine Company.  

Det kommer att fortsatt vara ett ökat krav på transparens i vinvärlden och ett stort intresse för varmvinet kommer ifrån, hur det framställs och hur vingårdsarbetarna har det. Viljan att göra hållbara val till vardags genomsyrar även vinkonsumtionen, både i stort och smått. 

Rosévin - inte bara en sommardryck

En annan trend som enligt The Wine Company kommer att växa sig starkare är det ökade intresset för rosévin som kvalitetsdryck. Allt fler väljer att handla rosévin året om och som Allt om Vin tidigare berättat finns det flera anledningar till att välja rosévin samt roséchampagne till middagen. 

– Det är just de matvänliga och lite mer ”seriösa” roséstilarna som allra mest är på framväxt. Konsumenterna har fått upp ögonen för den typen av mer bredaxlad rosé och vinmakarna jobbar förstås på att få fram fler viner i den stilen, menar Allt om Vins vinskribent Andreas Grube. 

Andreas Grube är vinskribent och vinrecensent på Allt om Vin. Foto: Cornelia Nordström

The Wine Company tror dessutom att rosévin skulle kunna bli årets bröllopsdryck, vid sidan av mousserande vin anses de rosa vinerna som extra festliga, inte minst det rosa bubblet som ju både andas fest och romantik. 

Foto: ©Stphane - stock.adobe.com

Cocktails med mousserande vin 

Om 2019 var året då all försäljningsstatistik av bubbel pekade uppåt förutspås 2020 bli ett ännu starkare år för de olika mousserande stilarna, som cava, prosecco och champagne. Gissningsvis blir det än mer trendigt att blanda drinken med bubbel som bas, förutom att det är fräscht och gott går det helt i linje med den senaste tidens uppsving för alkoholfria och alkoholsvaga drycker. 

Fler vintrender 2020

Näthandeln för vin kommer under året att slå igenom brett och stort. Förutom att det är smidigt att få vinet transporterat hem så ger det oss också möjlighet att få tag i exklusiva viner som inte finns på Systembolaget. En annan trend som förutspås är mindre vinflaskor och fler hjälpmedel för att kunna försluta vinflaskan.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!