Det är alltid bra att ha en "basgarderob" med gott vin hemma som passar för alla tillfällen.
Allt om Vins vinexpert Andreas Grube delar med sig av sina tips!
1 AV 2
Det är alltid bra att ha en "basgarderob" med gott vin hemma som passar för alla tillfällen.
Foto: Adobe Stock
2 AV 2
Allt om Vins vinexpert Andreas Grube delar med sig av sina tips!

Guide: Här är vinet du alltid ska ha hemma

Drömmer du om att bygga upp ett litet lager av vin för att alltid kunna plocka fram rätt flaska vid rätt tillfälle?

Bra då att vinexperten Andreas Grube tipsar om vinet du alltid bör ha hemma. 

Här är åtta goda sorter rött, vitt, sött och mousserande som finns på Systembolaget. 

Christofer Bernestål
Andreas Grube

Experter inom mode pratar ofta om vikten av att ha en bra basgarderob av till exempel enkla enfärgade T-tröjor, kostymer, blåjeans, rockar, skinnjackor och vad mer det nu kan vara. 

Egentligen kan man översätta detta till vinets värld också. För precis som när det kommer till klädesplagg så är det självklart kul med udda favoriter eller enstaka dyrgripar i samlingen. 

Men så länge man ha ett bra genomtänkt grundutbud så kommer man rätt långt. 

Perfekt om du får gäster till middag

Därför har vi bett Allt om Vins expert och skribent Andreas Grube tipsa om ett gäng bra husviner som man alltid bör ha hemma. Särskilt bra vid en spontanmiddag eller att plocka fram när man har gäster. 

Här är Andreas Grubes vinguide som räddar dig vid alla tillfällen - åtta sorter från Systembolaget. 

LÄS OCKSÅ: Enkel ordbok - så lär du dig beskriva vin

Bubbel - mousserande & champagne

Gott bubbel ska man alltid ha några flaskor av hemma – och alltid någon liggande i kylen, redo att poppas. 

En billig men bra variant är sydafrikanska Boschendal Brut (7889, 120 kr). 

Och vill man ha en prisvärd höjdare av den äkta varan är Pierre Peters Cuvée de Réserve (7350, 379 kr) ett prima val. Fräsch, elegant och krispig.

 

Rött vin

Några olika röda har också alltid sin plats på hyllan. 

Col d’Orcia Rosso di Montalcino (nr 2576, 149 kr) är ett lysande bra allroundvin för både pasta, pizza och olika höstiga grytor. Väldigt mycket kvalitetsvin för pengen!

Vill du ha något hyfsat lätt och läskande, som både fungerar att sippa på medan du lagar maten men som också sitter bra till både småplock och kyckling? Då är La Corte del Pozzo Bardolino (nr 2340, 95 kr) ett fint val. Dricks med fördel hyfsat svalt.

Vill du ha något mer maffigt och storslaget i glaset – till exempel till biffen – är Crozes-Hermitage Les Meysonniers (nr 74136, 199 kr) lysande. Välstrukturerat, stramt, elegant.

Vitt vin

Vad gäller vitt är det perfekt att börja med dels något krispigt och syrligt, dels något lite fetare och kanske lätt fatlagrat. 

Georg Breuer Sauvage (5899, 129 kr) levererar gröna äpplen, lime och mineralitet – perfekt som aperitif eller till färska skaldjur.

För rätter på fet fisk med smöriga tillbehör – eller varför inte till de gratinerade skaldjuren – är Pouilly-Fuissé Les Viuex Murs (nr 2484, 219 kr) ruskigt bra, med både fräsch citrus och rostade fattoner.

Sött vin

Alltid kul att kunna plocka fram något sött, antingen till ostbrickan eller till desserten. Dr Loosen Riesling Beerenauslese (5364, 129 kr) är en av mina klassiska go-to-viner i den kategorin. Sött och fräscht på samma gång.