EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Grus Grus är Årets Vinbar 2018

Anna Mellfors och Patricia Dominguez är de två skickliga sommeliererna bakom vinbaren Grus Grus.

Foto: Stefan Bohlin

1 av 2

Grus Grus har på kort tid fått många gäster att återvända för att avnjuta vin och mat.

Foto: Grus Grus

2 av 2

Tranans nya vinbar Grus Grus vid Odenplan i Stockholm har på kort tid blivit ett riktigt drömställe, både för de ansvariga sommeliererna och de återkommande gästerna. Möt personerna bakom Årets Vinbar 2018. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

I stort sett varje månad öppnas en ny vinbar i någon av våra större städer. Det gäller med andra ord att vara på tårna för att locka till sig alltmer kräsna vinbarsgäster. Många har nischat in sig på enbart naturviner. Andra har bara satsat på att vara breda. 

Grus Grus är konceptet enklare: stökigt och stimmigt för alla som tycker det är kul med vin. Det är Tranans sommelier Anna Mellfors som drog i gång det hela med öppning så sent som i april i år.

LÄS OCKSÅ: Här är övriga vinbarer som nominerades av juryn 

Har det blivit som du tänkt dig?

– Oh ja, jag är mer nöjd än jag kunde drömma om – det blev så nära några av mina vinbarsfavoriter i Paris vi kunde komma.

Men du jobbar på Tranans andra nya ställe, La Colline?

– Ja, vi hade inte riktig tur med tajmingen, vi ville ha lokalen bredvid Tranan – men det tog tid och innan vi fick ta över hade vi skaffat den här lokalen på Götgatan. Istället har jag gjort en drömrekrytering till Grus Grus: Patricia Dominguez.  

Patricia, då måste vi fråga om detta är ditt drömjobb?

– Ja, i alla fall just nu. Jag har jätteroligt på jobbet – jag längtar varje dag att komma dit och träffa alla gäster och kolleger.

Alla undrar över namnet Grus Grus. Det måste handla om någon extrem form av terroir, tänker några. 

Juryns motivering

För att ha skapat en lustfylld vinbar där passionerade vinproducenter är lika viktigt som att ge varje gäst en minnesvärd upplevelse.

Patricia, du som var med och spånade fram namnet, vad betyder det?

– Ja, det är alltid kul att berätta, grus grus är trana på latin. Det var Tranans ägare Macdonald Lundgren som absolut ville ha en koppling till Tranan i namnet – och det fick han verkligen.

Allt om Vins Mikael Mölstad delade ut priset till Anna Mellfors och Patricia Dominguez på Årets Vinare, Allt om Vins prisutdelning.

Foto: © Vincent De La Rosée

Vad betyder Grus Grus för dig som nu drivit det i ett halvår?

– Ett ställe där du får en känsla av att vara utomlands, där det ska inte finnas några speciella ramar utan gästerna ska inspireras att hela tiden prova nya grejer.

Men en del naturviner blir det väl?

– Jodå, men framför allt har vi viner från små passionerade producenter som har full koll på vad de gör för vin.

LÄS OCKSÅ: Här är Årets Vinhus 2018

Ni satsar också på vinprovningar?

– Det ska vara en del av konceptet. Varje dag kan vi erbjuda små vinprovningar för varje gäst individuellt – och ofta har vi besök av producenter som underhåller våra gäster med roliga provningar.

Vad gillar du själv för viner?

– Beroende på väder, just nu är det mest Loireviner som gäller, på sommaren gillar jag Jura. Men jag är också nyfiken på annat som de nya vinrebellerna från Sydafrika.

Allt om Vin utser årligen bland annat Årets Vinbar, Årets Dryckesprofil och Årets Vinhus. Här magasinets aktuella jul- och nyårsnummer där alla vinnarlistor och pristagare finns med.

Foto: © Vincent De La Rosée

Vinbaren Grus Grus

Grundad: 2018

Ägare: Macdonald Lundgren (Tranan och La Colline)

Adress: Karlbergsvägen 14, Stockholm

Sommelierer: Anna Mellfors, vinansvarig på Tranans restauranger sedan 2008 och Patricia Dominguez, sommelier med lång erfarenhet från kända restauranger i Stockholm, både som restaurangchef och dryckesansvarig. 

———————