Hälsomyndigheten i Frankrike ville propagera för en vit månad, men kampanjen har lagts på is av president Macron.
Hälsomyndigheten i Frankrike ville propagera för en vit månad, men kampanjen har lagts på is av president Macron. Foto: Andrey N.Cherkasov / Adobe stock

Frankrike nobbar kampanj för vit månad

Hälsomyndigheten i Frankrike ville propagera för vit månad i januari. Men efter att president Macron ätit lunch med vinproducenter har hela kampanjen lagts på is. 

Hälsomyndigheten i Frankrike ville kopiera den brittiska kampanjen Dry January som uppmuntrar folk att avstå från alkohol under januari månad. Kampanjen startades av välgörenhetsorganisationen ”Alcohol change UK” och stöds även av den brittiska hälsomyndigheten, skriver The Drinks Buisness.

Vinbranschen oroad

Men det kom oroade röster från Franska Vinföreningen och andra representanter för vinindustrin.

– Vi kämpar emot stordrickande och förespråkar ett ansvarsfullt drickande året runt, säger Christophe Château, kommunikationsansvarig för Bordeaux vinråd.

Andra representanter hävdade att uppmuntrandet till nykterhet under en månads tid skulle innebära en ”stor oro för industrin” eftersom folk därmed skulle handla färre flaskor vin. Efter en lunch med den franska presidenten Emanuel Macon verkar det som att representanterna övertygat den franska presidenten rapporterar Vitisphere.

– Presidenten försäkrade oss att det inte skulle bli en nykterhetskampanj, säger Maxine Toubart, ordförande för Champagne vinodlarna till Vitisphere. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!