Foto: shutterstock / Shutterstock

Framtidens vin – länderna och regionerna på uppgång

Vinvärlden är i ständig förändring. Klimatförändringar, nya länder med en stark ekonomi och unga ambitiösa vinmakare möblerar om på den internationella kartan. Vi berättar om några av vinregionerna på uppgång.

Foto: Adobe Stock / Adobe Stock

KANADA – Nya förutsättningar

Kanada är mest förknippat med isvin, ishockey och lönnsirap och inte med vinproduktion. Men klimatförändringarna, som är negativa på så många platser i världen, har varit positiva för landets vinodling.

En av de mest lovande regionerna i Kanada är British Columbia. Regionen sträcker sig över en 250 kilometer långsmal remsa från norr till söder, norr om Washington State.

I den norra delen trivs pinot noir och riesling. I den varmare södra delen däremot odlar man druvsorter som merlot, syrah och cabernet sauvignon. Totalt på de cirka 3500 hektaren finns runt åttio olika druvsorter och man har lagt ner ett stort arbete på att studera områdets jordmåner för att plantera rätt druvsort på rätt plats. Dagstemperaturen kan nå upp till fyrtio grader under sommaren men nätterna är svala, något som gör att aromer och tanniner hinner mogna ordentligt samtidigt som de behåller en läskande syrlighet. Vinerna från Okana- gan Valley har redan börjat öka i pris, ett tecken på att de bli mer och mer uppskattade.

Foto: shutterstock / Shutterstock

URUGUAY – Ny teknik i produktionen

Vinproduktionen i Uruguay startades av utvandrande basker och italienare i slutet på 1800-talet. Länge tänkte man kvantitet och inte kvalitet och vinet såldes främst på den inhemska marknaden utan att nå internationell uppmärksamhet. Det börjar förändras i dag. Ny teknik, både i källare och fält, och även tack vare internationella vinkonsulter, har gjort att landet tagit ett rejält kliv uppåt på kvalitetsstegen.

Man satsar mycket på den mörka, tanninrika druvan tannat, som ursprungligen kommer från sydvästra Frankrike, men även de gröna albarino, sauvignon blanc och chardonnay.

Canelones är den mest berömda och historiska vinregionen men nu ökar intresset även för områdena Garzón och Altos de José Ignacio. De sistnämnda ligger en och en halvtimme från huvudstaden Montevideo och här har Atlanten en stark inverkan på klimatet med sina svala vindar. Välbevarad natur, vackert hav och goda viner gör att detta kan bli framtidens vindestination.

Foto: shutterstock / Shutterstock

UNGERN – Intressanta druvor

Ungern som vinland är mest känt för det söta dessertvinet Tokaji men en yngre generation vinmakare får allt större internationell uppmärksamhet för sina torra viner.

Efter kommunismens fall har man investerat i ny teknik och kvaliteten på landets viner har höjts. Ungern har en mängd intressanta inhemska druvsorter, med svåra namn, furmint, ezerjò, hàrslevelù och kadarka, för att nämna några. Vinerna sträcker sig från lätta aromatiska till fylliga och lagrings- dugliga.

Ungern har kontinentalt klimat med varma somrar och kalla vintrar. Klimatet påverkas också av Donaufloden, som löper från norr till söder genom landets centrum. Man har berg i norr och en av Europas största sjöar, Balatonsjön, i väster. Många av de bästa vingårdarna planteras i söderläge på sluttningarna och i många delar finns det vulkanisk jordmån. Tillsammans skapar de goda för- utsättningar för torra kvalitetsviner som vi utan tvekan kommer att få se mer av.

Foto: Adobe stock / Adobe stock

NINGXIA, KINA – Kvalitetsviner på hög höjd

Att Kina skulle bli en av världens stora spelare på den internationella vinscenen var det nog inte många som trodde för ett par år sedan. Men i dag är det ett faktum. Kina är världens tionde största vinproducerande land i världen volymmässigt (OIV 2018). Speciellt i regionen Ningxia, där man satsar man på kvalitetsviner.

Klimatet är kontinentalt med endast 200 mm regn per år. En del vingårdar ligger så pass högt som på 1200 meter över havet och konstbevattning från den intilliggande Gula Floden ger goda förutsättningar för kvalitetsviner. Man odlar mest de blå druvorna cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, marsellan (korsning mellan cabernet sauvignon och grenache) och carménère. Bland de gröna dominerar viognier och chardonnay.

Utländska investerare, som Pernod Ricard och LVMH, ett franskt konglomerat och ett av världens största företag inom lyxproduktsbranschen, har redan fått upp ögonen för regionen.

Foto: Adobe Stock / Adobe Stock

OLTREPO’PAVESE, ITALIEN – Spännande potential

 Oltrepo’pavese ligger i Lombardiet, i Italien, inte långt från staden Pavia, söder om floden Po. Här gör man några av Italiens mest intressanta mousserande viner med den klassiska metoden. De är gjorda på pinot noir (85 procent) tillsammans med chardonnay, pinot bianco eller pinot grigio. 

Länge stod områdets kooperativ för stora volymer av låg kvalitet men nu börjar mindre producenter buteljera under eget namn och vinerna blir allt mer intressanta för varje år som går. Även de stilla röda vinerna gjorda på pinot noir är värda att provas. Priserna är ofta låga om man ser till vad man får för pengarna. Man odlar även barbera, croatina och uva rara som ger saftiga kryddiga viner. Regionen har fortfarande stor potential och det blir spännande att följa områdets framtida utveckling.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!