Det finns mycket vin att upptäcka. Här är några måsten enligt experten.
1 av 2: Det finns mycket vin att upptäcka. Här är några måsten enligt experten. Foto: Fotolia
Andreas Grube är vinexpert på Allt om Vin!
2 av 2: Andreas Grube är vinexpert på Allt om Vin!

Fem viner du måste testa innan du dör

Allt om Vins expert Andreas Grube tipsar om vin och champagne som är utöver det vanliga. 

Här är fem viner att testa innan du dör!

Bordeaux från en första cru

Det är något speciellt med klassiska regioner som Bordeaux i allmänhet, och legendariska höjdardomäner i synnerhet. Dels själva mytbildningen och den långa historien, men framför allt så klart att det är så vansinnigt gott. Lafite, Latour, Mouton-Rotschild, Margaux och Haut-Brion är namnen du ska leta efter om du vill ha en förstklassig njutningsresa med extra allt. Men visst, smakar det så kostar det… Ett bra tips är att kolla upp slottens så kallade ”andravin”. Ofta också riktigt bra, men betydligt billigare.

LÄS OCKSÅ: Champagne, cava och prosecco - det här är skillnaden

Vintagechampagne

Det är skillnad på champagne och champagne, och en bra champagne med ålder är något alldeles enastående extra. Djupet, komplexiteten, koncentrationen… När de initialt grönäppliga och citrusbetonade nyanserna i stället går mot mogna gula äpplen, nougat och nötter. Fantastiskt! Dom Pérignon, Krug och Louis Roederer är tre favoriter i min bok.

 

Tawny port (som är äldre än du…)

Portvin är alltjämt en alldeles för bortglömd vinstil, och i den skolan är min personliga favorit den stil som kallas tawny, en port som genom lång lagring på fat får en lite ljusare färg och oxidativa toner som kombinerar smakdjup med en aldrig försvinnande fräschör. Snacka om att åldras med värdighet!

LÄS OCKSÅ: 7 bordeaux-fynd – lyxvin för en rimlig prislapp 

Vosne-Romanée

Bourgogne. Bara ordet får det vattnas i munnen på många vinälskare. Och för mig är det appellationen Vosne-Romanée som triggar smaklökarna lite extra. Här snackar vi viner med både elegant silkighet, exotiska kryddor, fräsch bärighet och lätt parfymerad doft. Har du gott om stålar är det så klart läge att försöka håva in något från ikoniska Domaine de la Romanée-Conti, men det finns även mer ”enkla” och generiska viner från appellationen som ger en alldeles utmärkt bild av Vosne-Romanées storhet. Magiskt!

 

Napa-cab (från Napa Valley i Kalifornien)

I slutet av 1970-talet genomfördes en legendarisk blindprovning i Paris där cabernet sauvignon från Napa jämfördes med de bästa vinerna från Bordeaux – och där en Napa-cab kröntes till segrare. 30 år senare gjordes provningen om, och även den gången gick segern till Napa. Och ja, det är något visst med cabernet från Napa: den tajta strukturen och smakdjupet, kombinerat med elegansen och den förförande parfymen. Producenter att lägga på minnet är till exempel Shafer, Stag’s Leap Cellars, Chateau Montelena och Dunn 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!