Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Vin från Portugal är en av trenderna 2021 enligt experten.
Vin från Portugal är en av trenderna 2021 enligt experten.
Vin från Portugal är en av trenderna 2021 enligt experten.
Andreas Grube är dryckesexpert på Allt om Vin.
Andreas Grube är dryckesexpert på Allt om Vin.
Andreas Grube är dryckesexpert på Allt om Vin.
1 AV 2
Vin från Portugal är en av trenderna 2021 enligt experten.
Foto: Adobe Stock
2 AV 2
Andreas Grube är dryckesexpert på Allt om Vin.

Expertens spaning – här är hetaste vintrenderna 2021

Nytt år, nya möjligheter – nya trender. Vad kommer att bli de stora snackisarna och trenderna under 2021? Allt om Vins Andreas Grube tar sig en titt i spåkulan och tar pulsen på det kommande dryckesåret.

Andreas Grube

Det är alltid intressant att stoppa ett fuktat finger i luften för att försöka känna av vartåt vindarna blåser och vad som tros bli topp eller flopp framåt. Även om det särskilt i sådana tider vi nu lever i, är svårt, eller rentav omöjligt att sia om framtid. Ingen hade till exempel kunnat förespå coronapandemin och alla de långtgående effekter den förde med sig till såväl vinbranschen som världen i stort.

Må så vara, här har jag i alla fall samlat fem företeelser, strömningar och trender som jag tror att vi kommer få se betydligt mer av under 2021. Får väl se om ett år hur rätt jag hade…

Onlineprovningar

Vinprovningar, master classes, möten och föreläsningar online boomade av förklarliga skäl under pandemiåret. Och allting talar för att den trenden kommer hålla i sig, även om vi lyckas skaka av oss corona. Det är enkelt, lättillgängligt och dessutom gratis – plus att det går att nå tusentals eller till och med tiotusentals tittare och konsumenter under en och samma provning. Online-eventen är definitivt här för att stanna, och kommer snarare bara att bli fler under 2021.

Näthandel

På grund av alla restriktioner vad gäller öppettider och antal gäster brände vi betydligt mindre pengar på krogen under 2020 än vi kanske brukar göra. Men för oss svårt vinintresserade finns fortfarande intresset och suget efter riktigt bra vin kvar. Och där kommer handeln på nätet att fylla en ännu större funktion framöver – särskilt som nu när importörerna säljer mindre mängd vin till restaurangerna och det dyker upp en del godbitar, som annars är mer eller mindre omöjliga att få tag på, på både bolis och hos små importörer med egen köpkanal.

Rosa prosecco kan bli en stor snackis i vår. Foto: Adobe Stock

Roséprosecco

Roséproseccon dök upp som en ny vinkategori under 2020 – de första flaskorna dök upp på hyllorna i november – och det skulle förvåna mig mycket om inte det här blev en av vårens stora snackisar. Läskande, bubbligt och festligt rosa, what’s not to like? Inte minst engelsmännen är redan som galna, och även här i Sverige säljs det på ok, men vänta bara till framåt vårkanten när värmen slår sig till ro över Sverige – då kommer det poppas roséprosecco på var och varannan picknickfilt.

Burkar och boxar

Både globalt och här hemma i Sverige ökar intresset för alternativa förpackningar, inte minst aluminiumburkar. I skrivande stund finns sammanlagt elva olika viner på burk att hitta på Systembolaget, vilket kanske inte är mycket att skryta med. 

Men ute i Europa och övriga världen ökade försäljningen av vin på burk markant under 2020, vilket delvis tros hänga ihop med att burken både är ett miljömässigt bra alternativ och att den är smart och enkel att ta med sig ut – särskilt under ett år som förra när många sociala möten skedde just utomhus. Jag tror definitivt att antalet burkvin på hyllan kommer ha ökat innan året är slut.

Portugal

Äntligen har det under de senaste åren på allvar börjat röra sig uppåt för Portugal, och kurvan lär fortsätta under 2021. Ut med de överextraherade marmeladvinerna med tunga ekfatstoner och hög alkohol, in med en ny generation vinmakare, försiktigare vinmakning och fokus på fräschör och lägre alkohol! 

Sedan jag klev in i vinbranschen på allvar för en sju åtta år sedan har det ständigt snackats om Portugal som kommande hotspot, och nu ser det ut att hända på riktigt – vilket är mycket välförtjänt. Här har vi viner med eget uttryck, gjorda på inhemska och unika druvor, som dessutom är ytterst matvänliga och går att köpa för rena rama vrakpriserna.