Naturvin är ett omdiskuterat fenomen i vinvärlden.
1 av 2: Naturvin är ett omdiskuterat fenomen i vinvärlden. Foto: Adobe Stock
Mats-Eric Nilsson har tidigare uppmärksammats för boken Château Vadå. Nu är han aktuell med Nyfiken på Naturvin.
2 av 2: Mats-Eric Nilsson har tidigare uppmärksammats för boken Château Vadå. Nu är han aktuell med Nyfiken på Naturvin. Foto: Pressbild/Ordfront förlag

Efter succéboken: Han vill göra naturvin folkligt

Efter boken ”Château Vadå” från 2018 där journalisten Mats-Eric Nilsson granskade vinbranschen fick han många frågor om naturvin och gjorde slag i saken. 

I nya boken ”Nyfiken på Naturvin” vill han göra naturvin folkligt.  

Hur började ditt intresse för naturvin?

Det var för cirka elva år sedan. Jag hade ju arbetat med att granska matindustrin och intresserade mig för äkta mat, livsmedel som produceras på ett naturligt sätt. Avståndet är inte långt från tallriken till glaset. Vinimportören Niklas Andersson drev en avspänd vinklubb i sin trädgård där det bland annat serverades naturviner. Jag blev förtjust och snart helt fast.

Vad är ditt syfte med boken?

Det är en naturvinsguide. Jag vill göra naturvin folkligt. Det ska inte vara svårt eller nördigt och precis som titel antyder vill jag att läsarna ska bli nyfikna - det finns en hel värld att upptäcka. Jag vill att boken bidrar till att läsaren upptäcker något nytt, jag vill berätta om filosofin och människorna bakom vinerna. De passionerade producenterna som inte väljer den enklaste vägen.  

Vilka hade du för ögonen när du skrev boken?

Egentligen den vanliga vinkonsumenten. Vindrickare som kanske hört talas om naturvin men inte riktigt greppat vad det är. Och alla de som läst mina böcker om mat och är intresserade av ”äkta vara”.

Foto: Lena Granefelt

Fuskas det inte med naturvin?

Det finns ju en del stora producenter som ser att det går att tjäna pengar på att ange att vinet är naturvin även om det inte är det. En certifiering skulle därför vara på sin plats, jag hoppas på en fastslagen märkning där vinet ska uppfylla vissa krav för att få märkas med naturvin.    

Finns det något kapitel i boken som du är särskilt nöjd med?

Hmm, det skulle kanske vara avsnittet ”Inget jobb för slöfockar” om vinproducenten Jeff Coutelou och som beskriver det tuffa och hektiska jobb, som ligger bakom hans vin. Sedan tror jag att kapitlet om de orangea vinerna kan vara en ögonöppnare för många. De är ju ett av naturvinsrörelsen intressantaste bidrag och passar dessutom så bra till den typ av mat vi äter allt mer av i dag baserad på grönsaker. 

Bästa tipset till den som är nyfiken på naturvin?

En bra introduktion är att gå till en vinbar eller restaurang som serverar naturvin. Där får man ofta vin på glas och kan prova sig fram. En annan variant är att köpa en blandlåda i Systembolagets beställningssortiment. Flera importörer, specialiserade på naturvin, erbjuder mixlådor om tre eller sex viner så kan man testa.  

Ditt eget favoritområde?

Jag gillar Languedoc jättemycket. Ett område som tidigare knappast haft särskilt gott rykte men där envetna naturvinsproducenter nu arbetar med att få tillbaka stoltheten. Men det fascinerande med naturvin är att man upptäcker länder och druvor bortom det traditionella – en ny vinvärld öppnar sig.

Mats-Eric Nilsson

Ålder: 64 år

Gör: Journalist, författare, föreläsare

Aktuell: Med boken Nyfiken på naturvin 

Dricker helst: Lätta, röda naturviner serverade hyggligt svala. Plus orangea.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!