Erik Florén och Jessica (Gösen) Lindos är paret bakom E & G - Årets Vinbar 2019 enligt Allt om Vin.
Erik Florén och Jessica (Gösen) Lindos är paret bakom E & G - Årets Vinbar 2019 enligt Allt om Vin. Foto: Stefan Bohlin

E & G är Årets Vinbar 2019

Den ena är dotter till en fiskhandlare. Den andra är son till en rallyförare. Kanske inte en given bakgrund för ett par som ska öppna vinbar. Men faktum är att Erik Floréns och Jessica Lindos gemytliga bar på Birger Jarlsgatan i Stockholm är Årets Vinbar 2019, enligt Allt om Vin. 

Båda är de från Stockholmstrakten. För den unge Erik var det bilar som gällde – med en far som tävlade i rally låg det när till hands. Från femton års ålder körde han banracing och kom senare att tävla i SM. Föräldrarna var inte speciellt vinintresserade. Men ändå var det under dessa år som Eriks intresse för tyska viner väcktes. Bland annat genom att han fick möjlighet köra den berömda racingbanan Nürburgring – mellan vinregionerna Ahr och Mosel. 

Ärvde intresset för mat och vin

För Jessica Lindo var det föräldrarnas butik med fisk och skaldjur i Hötorgshallen som gällde. Redan som 7-8-åring fick hon hjälpa till. Jessica har ärvt ett intresse för mat och vin och i synnerhet tyska viner från sina föräldrar. Pappa fick henne till exempel att ta med rieslingviner när hon i tjugoårsålder skulle gå på fest.

– Vinet måste alltid kosta mer än hundra kronor, vilket var mycket pengar på den tiden och jag fick noga tillsägelser att inte blanda det med sprite, berättar Jessica.

Hennes största wow-upplevelse är från Schloss Vollrads i Rheingau där hon och Erik på sin första vinresa drack en gammal riesling med en klassisk schnitzel i denna vackra slottsmiljö.

– Hela upplevelsen med vinet, miljön och stämningen skapade en magisk känsla.

Vinintresset grundlades i Tyskland

För 35-årige Erik kom vändpunkten för vinintresset vid 23 års ålder under en resa genom Tyskland. En låda grauburgunder inhandlades från en vinproducent inför semestern i Italien. Och det vinet var det absolut godaste han druckit i hela sitt liv.

När Erik och Jessica träffades för fem år sedan märkte hon snabbt hans vinpassion och fick honom att gå en sommelierutbildning. 

– Det blev en vändpunkt för mig – från den dagen bestämde vi oss för att starta en vinbar, utan att veta riktigt var, när och hur, förklarar Erik.

De kommande åren jobbade de tillsammans med en liten vinbar vid hennes föräldrar fiskbutik. De drev golfkrog i Vallentuna och jobbade med marknadsföring av ekologisk äppelmust. Men hela tiden drömde de om sin vinbar. Vilket koncept skulle de välja, hur skulle inredningen vara - ja hela ambiancen.

– Varje gång vi var på runt på resor i Europa besökte vi vinbarer och restauranger och funderade hela tiden vad vi kunde ta med oss av goda idéer, berättar Erik.

– När vi sedan hittade en lokal visste vi precis vad vi ville göra: hög kvalitet på drycker serverade i en lokal med hemkänsla där blandade åldrar kunde trivas.

Ville inte ha en flashig adress 

Att det skulle hamna i området som stockholmarna kallar Sibirien norr om Odengatan var ingen plan. Men de gillade fönstren och ytan var lagom stor. Dessutom vara priset överkomligt och de ville ändå inte ligga på en flashig adress – utan hellre vara lite off.

–  Vårt vinfokus blev förstås Tyskland och vi lät importera det mesta av vinerna tillsammans med en kamrat – inte minst för att kunna hålla priserna nere, vårt kronpåslag är också lika stort på ett vin antingen det kostar hundra eller tusen kronor, förklarar Erik.

Från början var också planen att servera smakfulla sharingrätter. Kreatören bakom dessa är kökschefen Klara Johansson med uppbackning av Jessica Lindo, även om Jessica gärna rör sig i matsalen och nu även utbildar sig till sommelier. Erik jobbar enbart med vinerna och funderar hela tiden på att utveckla konceptet:

– Fokus har hela tiden legat på Pfalz, Rheingau och Baden, men vi kommer att bredda oss – bland annat med mer udda druvor som Scheurebe och andra vinregioner som Franken.

Men ni har också viner från andra länder?

– Ja, franska Alsace ligger ju nära till, men vi har även vin från Rhône och norra Italien. Vi tittar nu även på Österrike och framför allt Ungern.

Hur hittar ni vinerna?

– Det bli mycket resor och prat med producenter och restauratörer – och dessutom läser jag mycket tips i tyska vintidningar som Falstaff.

Hur ser framtidsplanerna ut?

– I det korta perspektivet måste vi skaffa mer personal – vi kommer nämligen att öppna fler dagar i veckans nästa år. 

Och om fem år, vad gör ni då?

– Ja, då tänker jag att vi har öppnat något mer ställe i Stockholm – men inte en kopia på E & G, utan ett självständigt koncept. Och någon gång hoppas jag vi får öppna en liten hål-i-väggen-vinbar med svenska tapas.

Och slutligen: varför heter det E & G? Det borde ju vara E & J, alltså Erik och Jessica?

– Jo, precis. Men Jessica fick tidigt smeknamnet Gösen – som det anstår en fiskhandlardotter. Mig kallade hon Egon – men det fick vi inte använda eftersom det redan var registrerat som restaurangnamn.

Motivering: 

”För att ha skapat en unik mötesplats för vinvänner i utkanten av centrum där känslan för tyska kvalitetsviner är lika stor som viljan att skapa en familjär trivsel för både unga och äldre i samklang med bra mat”

E & G Vinbar - Sibiriens nya vattenhål

Grundad: 2019

Ägare: Erik Florén och Jessica Lindo.

Adress: Birger Jarlsgatan 112, Stockholm

Öppet: Onsdag-fredag 17-00, lördagar 12-00

Läs mer på hemsidan  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!