Foto: Adobe Stock

Det lilla landet dricker mest vin i hela världen

Att länder som USA, Frankrike, Tyskland och Italien konsumerar miljarder liter vin varje år är kanske föga förvånande. 

Men vilket land dricker egentligen mest vin per invånare?

Den överlägsna förstaplatsen går till en liten nation som också ligger bakom större delen av världens vinkorkar.

Vinvärlden är till brädden fylld av siffror och statistik. Allt om Vin har till exempel tidigare skrivit om Italiens särställning i Sverige, som det land som överlägset säljer mest vin på Systembolaget

Italien är också det land som producerar mest vin i världen , före Frankrike och Spanien. Det är alltså inte helt oväntat de ”gamla vinländerna” från Europa som dominerar.  

Konsumerar hela 3,3 miljarder liter vin

Men ser det likadant ut om man kollar vilka länder som dricker mest vin? Nja, inte riktigt. Vi kan redan nu avslöja att giganterna Italien bara hamnar på en tredjeplats här.

Största marknaden för vin är USA som konsumerade hela 3, 3 miljarder liter under 2018, följt av Frankrike, Italien, Tyskland och Kina. Sverige kvalar inte ens in på topp 20 enligt siffror från OIV (International Organisation of Vine and Wine). 

Sverige med på topplistan över konsumenter

Samtidigt visar inte den statistiken vilka länder som dricker mest per person, utan bara den totala konsumtionen. Och eftersom det till exempel bor över 300 miljoner personer i USA och närmare 1,5 miljarder i Kina, så kanske det egentligen är roligare att titta på vilka länder som konsumerar mest per capita. För här ser listan helt annorlunda ut, om man räknar invånare över 15 år.

Den överlägsna förstaplatsen går till Portugal, som inte bara tillverkar eget vin, utan också är världens största producent av kork, som man gör vinkorkar av. Portugiserna konsumerade hela 62 liter vin per person under 2018.  

Om man tittar på listan över länderna som dricker mest per capita så hamnar Sverige plötsligt på en nionde plats i världen, och svensken får alltså räknas som en storkonsument när det kommer till vin. Noterbart är också att Spanien som är en gigant på marknaden, både när det kommer till odling och produktion, är mil bakom grannen Portugal när det kommer konsumtion per invånare. 

Länderna som dricker mest vin per capita – topp 10

1. Portugal, 62.1 liter

2. Frankrike, 50.2 liter

3. Italien, 43.6 liter

4. Schweiz, 37.8 liter

5. Belgien, 31.5 liter

6. Australien, 31.5 liter

7. Rumänien, 29.9 liter

8. Ungern, 29.3 liter

9. Sverige, 28.6 liter

10. Tyskland, 28 liter    

(per capita under 2018)

Källor: Forbes, Bkwine, Oiv 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!