Foto: Adobe Stock

Det lilla landet dricker mest vin i hela världen

Att länder som USA, Frankrike, Tyskland och Italien konsumerar miljarder liter vin varje år är kanske föga förvånande. 

Men vilket land dricker egentligen mest vin per invånare?

Den överlägsna förstaplatsen går till en liten nation som också ligger bakom större delen av världens vinkorkar.

Vinvärlden är till brädden fylld av siffror och statistik. Allt om Vin har till exempel tidigare skrivit om vilka länder som dricker mest öl i världen. 

När det kommer till försäljningen av vin i Sverige är det de ”gamla vinländerna” som dominerar. Tittar man på listan över mest sålda viner på Systembolaget är det just vin från bland andra Spanien, Frankrike och Italien som är storfavoriterna, och säljs allra bäst. 

Konsumerar hela 3,3 miljarder liter vin

Men ser det likadant ut om man kollar vilka länder som dricker mest vin? Nja, inte riktigt. Vi kan redan nu avslöja att giganterna Italien bara hamnar på en tredjeplats här.

Största marknaden för vin är USA som konsumerade hela 3,3 miljarder liter under 2020, följt av Frankrike, Italien, Tyskland och England. Sverige kvalar inte ens in på topp 20 enligt siffror från OIV (International Organisation of Vine and Wine). 

Läs mer: Här är kändisarna svenska folket helst vill ta en öl med 

Sverige med på topplistan över konsumenter

Samtidigt visar inte den statistiken vilka länder som dricker mest per person, utan bara den totala konsumtionen. Och eftersom det till exempel bor över 300 miljoner personer i USA, så kanske det egentligen är roligare att titta på vilka länder som konsumerar mest per capita. För här ser listan helt annorlunda ut, om man räknar invånare över 15 år.

Den överlägsna förstaplatsen går till Portugal, som inte bara tillverkar eget vin, utan också är världens största producent av kork, som man gör vinkorkar av. Portugiserna konsumerade hela 51.9 liter vin per person under 2020.  

Om man tittar på listan över länderna som dricker mest per capita så hamnar Sverige plötsligt på en nionde plats i världen, och svensken får alltså räknas som en storkonsument när det kommer till vin. Noterbart är också att Spanien som är en gigant på marknaden, både när det kommer till odling och produktion, är mil bakom grannen Portugal när det kommer konsumtion per invånare – och finns inte ens med på topp 10-listan. 

Läs mer: Här är Systembolagets mest populära prosecco 

Länderna som dricker mest vin per capita – topp 10

1. Portugal, 51.9 liter

2. Italien, 46.6 liter 

3. Frankrike, 46 liter

4. Schweiz, 35.7 liter

5. Österrike, 29.9 liter 

6. Australien, 31.5 liter

7. Argentina, 27.6 liter

8. Tyskland, 27.5 liter

9. Sverige, 27.0 liter

10. Belgien, 26.9 liter    

(per capita under 2020)

Läs mer:

Här är Sveriges mest populära whiskysorter 

Här är industrin bakom korken på ditt vin  

Källor: Oiv