Gunilla Hultgren Karell: "Vid tolvslaget kör vi rosa italienskt bubbel"
Foto: Adobe Stock
För Gunilla Hultgren Karell blir det italienskt rosa bubbel vid tolvslaget.
– På nyårsafton blir det skaldjur med lite asiatisk inspiration; lime, chili, koriander och då passar ett halvtorrt moselvin alldeles utmärkt, som till exempel 2016 Maximin Grünhäuser Abtsberg Riesling Kabinett, 199 kronor. Sprittande ungt, elegant och aptitretande. Och så blir det champagne, Deutz Brut Classic, nr 7487, 419 kr. Fin aptitretare. Vid tolvslaget kör vi rosa, italienskt bubbel, Monte Rossa Flamingo Rosé Brut, nr 7615, 199 kr. Till det spröda, salta parmesankakor.
LÄS OCKSÅ: Roséchampagne - här är historien bakom
Andreas Grube: "Det blir Vodka Martini när jag preppar middagen"
Foto: Adobe Stock
En nyårsklassiker och en av Andreas Grubes favoriter - Vodka Martini.
Som fördrink medan jag preppar middagen i köket blir det en Vodka Martini med svenska Purity (nr 86519, 298 kr) som bas, garnerad med lite citronskal. Sedan poppas champagnen, och den får hänga med både på aperitifen och hummerförrätten. Charles Heidsieck Brut Réserve (nr 77522, 459 kr) passar fint med sin lika lyxiga som eleganta stil. Till varmrätten blir det rött från norra Rhône i form av Côte-Rôtie Les Jumelles (nr 2090, 399 kr) och till pannacottadesserten kör jag ljuvliga Dr Loosen Riesling Beerenauslese (nr 5364, 129 kr). Och sen då? Tillbaka till champagnen så klart!
LÄS OCKSÅ: Sidecar - så fixar du den klassiska drinken
Håkan Larsson: "Champagne hör till på nyår"
Foto: Stock Adobe
Håkan Larsson njuter gärna av äkta bubblor från Champagne på nyårsafton.
– I år är vi bortbjudna, men om vi skulle vara hemma och välja något från det ordinarie sortimentet hade det kunnat se ut så här:
Champagne: Louis Roederer Brut Premier, nr 7602, 439 kr (om några flaskor av 2008 Henriot Brut Millésimé, nr 99065, 599 kr, finns kvar kompletterar vi med den).
Vitt vin: Friskt och komplext vitt till skaldjuren, 2017 Chablis Vieilles Vignes Sainte Claire, nr 5595, 199 kr.
Rött vin: Elegant rött till kötträtten, 2015 Castello di Fonterutoli, nr 32130, 299 kr. Dessutom maffigt rött till en bit god ost,, gärna pecorino: 2012 Masi Amarone Costasera, nr 2345, 299 kr
Sött vin: Ädelt sött till desserten, 1999 Château Suduiraut, nr 3004, 399 kr.
LÄS OCKSÅ: Håkan Larssons blogg om lyxig champagne