Det här dricker experterna själva i jul

Foto: chagin - stock.adobe.com / 96164809

Andreas Grube dricker ett svalt rödvin till de varma rätterna i jul och Gunilla Hultgren Karell tycker om en snaps till julbordet.

Linda Pérez tjuvstartar redan dagen innan med nygriljerad skinkmacka och ett glas pinot noir. Här berättar Allt om Vins egna dryckesexperter om sina julfavoriter. 

Andra har också läst

Andreas Grube: ”När det vankas prinskorv satsar jag på ett svalt rött”

– Under eftermiddagens julstök sippar jag på alkoholfri julöl – Nils Oscar Alkoholfri julöl (nr 11942, 15,90 kr) är lysande i klassen. Till julbordssillarna slinker även en kall Östgöta Sädesbrännvin (nr 16, 229 kr) ner, och när det vankas varma rätter som köttbullar och prinskorv satsar jag på svalt rött i form av La Corte del Pozzo Bardolino 2018 (nr 2340, 89 kr). Läskande och fräscht. 

– Efter maten blir det lite ost, och där dricker jag gärna Brännland Iscider (nr 2918, 249 kr) i kombination med en rejäl bit stilton. När klapparna är utdelade och jullugnet sänker sig får det nog bli ett glas champagne för att pigga upp smaklökarna efter dagens många smaker. Pierre Peters Cuvée de Réserve (nr 7350, 379 kr) gör jobbet perfekt.

Gunilla Hultgren Karell: ”Till jul är jag mycket traditionell”

 Till jul är jag mycket traditionell och dricker gärna en kryddad snaps till sillen. OP Anderson är ett säkert kort och i år finns en variant med lite äppelkaraktär O.P. Anderson Petronella julsnaps (nr 40596, för 149 kr (35 cl)). Den hamnar nog på julbordet. 

– Visst är det gott med ett mustigt, mörkt julöl men jag gillar också att dricka en fräsch pilsner till julmaten, exempelvis Wisby Pils, nr 1570, 20:90 (33 cl). Glögg är ett måste på julafton, Blossas klassiska starkvinsglögg, söt, kryddig och värmande. 

Håkan Larsson: ”Rundar av kvällen med god blåmögelost och portvin” 

– Glögg är ingen vidare aptitretare, så vi brukar öppna julen med champagne. Diebolt-Vallois Prestige Brut, (nr 7723, 389 kr), är förträfflig, frisk, klassisk och munvattnande.

– Till maten blir det mest öl och snaps, men ett par viner kan vara trevligt. Som en fruktsam och kryddig pinot gris/grauburgunder till rökt kött och andra charkvaror: 2018 Groh Organic Grauburgunder Trocken (nr 5551, 119 kr). Eller en lättsam nyzeeländare till skinkan och det småvarma: 2018 Saint Clair Origin Pinot Noir (nr 16015, 109 kr) - servera den sval, 14-15 grader. 

– Det hör också till att runda av kvällen med god blåmögelost och ett glas portvin: 2008 Fonseca Guimaraens Vintage Port, (nr 8418, 339 kr), är visserligen ung men har ändå bra vintagekaraktär med behärskad sötma och fin struktur.

Foto: Cornelia Nordström

Linda Pérez: ”På julafton väntar en salig blandning”

– Dan före dopparedagen, när barnen somnat sött och brasan sprakar som bäst, smyger vi i gång med en nygriljerad skinkmacka och ett glas pinot noir. Jag har precis beställt ett par flaskor av en underbart elegant bärig och lätt kryddig tysk pinot; Ursprung 2015, (nr 77746, 155 kr)

– På julafton väntar en salig blandning; kalasjulöl från Nils Oscar (nr 11300, 19:90 kr, Pilsner Urquell (nr 1566, 16,40 kr) och alkoholfri kriek (nr 1996, 23:90) tillsammans med hemkryddad snaps – i år på enbär plockade runt husknuten och citron. Julemyset avrundas som bäst med bubblor. Vi är många så Pierre Péters vinterkrispigt finessrika Cuvée de Réserve (nr 7350, 829 kr/magnum) sitter perfekt. Likaså gör Langlois Crémant de Loire (nr 7404, 149 kr)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!