EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Revansch för dessertvinet

Sött vin är på väg tillbaka - prova ett vin till desserten du också.

Foto: Thomas Hjertén

1 av 2

För den som vill skippa dessertvinet är mousserande en given hit till desserter och tårtor.

Foto: Colourbox

2 av 2

 

Sugen på ett sött vin till det söta? Vinskribenten Andreas Grube tycker att det är hög tid att tvätta bort den trista sliskstämpeln och bjuder på sina favoriter i dessertvinsdjungeln. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Portvin, madeira, sauternes, beerenauslese, rutherglen, vin doux naturel, tokaij… Listan på fenomenala sötviner kan göras lång, och jag har tappat räkningen på hur många gånger jag predikat om deras storhet. 

Egentligen är det kanske själva terminologin som fäller krokben: ”dessertvin” eller ”sötvin”. Jovisst, det här är viner som helt klart definieras av sin sötma men som också har så många fler komponenter som balanserar och väger upp. Som den söta rieslingens och madeirans oöverträffade syraskärpa. Som elegansen och komplexiteten i en tawny port. Som kombinationen av djup saffranskrydda och len honung i en vällagrad sauternes. Kort och gott viner med komplexitet, djup, koncentration och balans – vilket ju är precis allt man vill ha av vilket vin som helst.

Fyller en nödvändig funktion

Personligen dricker jag gladeligen söta och starka viner på egen hand utan tilltugg, men pratar man dessert och andra sötsaker så fyller de en direkt nödvändig funktion. 

Själva kemin bakom en lyckad mat- och dryckeskombination fungerar, väldigt förenklat, så här: sötma i maten dämpar upplevelsen av sötma i vinet, vilket innebär att om du serverar en söt dessert krävs det att vinet har en sötma-nivå som kan matcha, annars kommer vinet att upplevas som vansinnigt surt och skevt. I det sammanhanget kan det för övrigt vara på sin plats med ett stort varningens finger för den i mångas ögon klassiska kombinationen med chokladdoppade jordgubbar och champagne: champagne har extremt hög syra och vanligen blygsam sötma vilket gör att den söta chokladen och jordgubbarna fullständigt ruinerar vinet. En moscato d’asti, med sin blommighet och framfusiga sötma, är en betydligt bättre kombo i det fallet.

För den som inte är superförtjust i sötsaker överhuvudtaget utan kanske hellre njuter en cigarr då och då är sötviner likväl ett prima val. En port eller en madeira av typen malmsey rundar av cigarrens fränhet och fräschar upp munnen från den tobaksbitterhet som annars kan hänga sig kvar. Betydligt bättre som cigarrkompanjon än whisky eller konjak om du frågar mig.

Ost och söta viner

Vi ska så klart heller inte glömma ostbrickan, som mer än gärna låter sig paras med de söta vinerna. Sauternes och grönmögelost är exempelvis en lika klassisk som perfekt kombination.

Och just det, vintypen sherry brukar ofta nämnas i samma andetag som söt- och dessertviner, men ska egentligen lämnas utanför den här ekvationen. Sherry är oavsett stil – fino, amontillado eller oloroso – generellt alltid torra viner som bättre lämpar sig som aperitif eller till snacks, chark och tapas. Visst finns det söta varianter ute på hyllorna, men de är oftast sötade på artificiell väg och är inget jag rekommenderar i någon större utsträckning ändå.

Bästa dessertvinet - Andreas Grube tipsar

Dr Loosen Riesling Beerenauslese 2013, nr 5364, 116 kr. Underbart vin som kombinerar rejäl sötma med knivskarp syra och som därför upplevs som fräscht och friskt i munnen. Perfekt kombo till vaniljpannacotta med passionsfrukt.

Blandy’s Colheita Malmsey 2008, nr 7833, 161 kr. Fyllig och med bra djup. Mörk choklad, nötter, torkade fikon och muscovadosocker dominerar smakprofilen. Lysande till ren mörk choklad eller en knäckig crème brûlée. 

Castelnau de Suduiraut 2010, nr 3690, 160 kr. Prisvärd och god i det ordinarie sortimentet, med doft och smak av saffran, honung och torkad aprikos. Drick den till grönmögelost, foie gras eller en klassisk äppelkaka.

Fotnot: Artikeln publicerades i Allt om Vin juni 2017