Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Söta viner passar perfekt till desserter, ostar och cigarrerSöta viner passar perfekt till desserter, ostar och cigarrerSöta viner passar perfekt till desserter, ostar och cigarrer
Söta viner passar perfekt till desserter, ostar och cigarrer Foto: Stock Adobe

Lär dig mer om söta viner – tilltugget som passar

Sötviner på en grillkväll? Jamen absolut! Söta viner är bästa kompisar med allt från desserter till ostar och cigarrer. Vinexperten från magasinet Allt om Vin guidar dig.

Portvin, madeira, sauternes, beerenauslese, rutherglen, vin doux naturel, tokaji… Listan på fenomenala sötviner kan göras lång, och jag har tappat räkningen på hur många gånger jag predikat om deras storhet. 

Somliga har fördomar om sötviner, och tror att det mest är sliskigt och tråkigt blask. Och visst, det här är viner som helt klart definieras av sin sötma – men som också har så många fler komponenter som balanserar och väger upp. Som den söta rieslingens och madeirans oöverträffade syraskärpa. Som elegansen och komplexiteten i en tawny port. Som kombinationen av djup saffranskrydda och len honung i en vällagrad sauternes. 

Kort och gott viner med komplexitet, djup, koncentration och balans – vilket ju är precis allt man vill ha av vilket vin som helst.

LÄS OCKSÅ: 12 bästa rosévinerna enligt expertjuryn 

Till desserten

Söta och starka viner kan utan problem drickas på egen hand utan tilltugg, men när det handlar om efterrätter och andra sötsaker så fyller de en direkt nödvändig funktion. 

Själva kemin bakom en lyckad mat- och dryckeskombination fungerar, väldigt förenklat, så här: sötma i maten dämpar upplevelsen av sötma i vinet, vilket innebär att om du serverar en söt dessert krävs det att vinet har en sötma-nivå som kan matcha, annars kommer vinet att upplevas som vansinnigt surt och skevt.

Så när du grillar i sommar: utnyttja den kvarvarande glöden till att även laga efterrätten på grillen. Grillspett med blandade frukter, serverad med glass och ett glas moscato. Grillad banan med kanel och socker med ett glas fransk sauternes eller tysk beerenauslese. Himmelriket.

LÄS OCKSÅ: Systembolagets bästa prosecco – expertens tips 

Till ost och annat

För den som inte är superförtjust i sötsaker över huvudtaget utan kanske hellre njuter av en cigarr då och då är ett sötvin lika klockrent. En port eller en madeira av typen malmsey rundar av cigarrens fränhet och fräschar upp munnen från den tobaksbitterhet som annars kan hänga sig kvar. Betydligt bättre som cigarrkompanjon än whisky eller cognac om du frågar mig.

Vi ska så klart heller inte glömma ostbrickan, som mer än gärna låter sig paras med de söta vinerna. Sauternes och grönmögelost är exempelvis en lika klassisk som perfekt kombination.

Så våga vidga vyerna i sommar och gå loss på lite sött. Du kommer inte att ångra dig.