Därför kan yoga göra vinprovningen enklare

Sarah Djerf är en av inititativtagarna till konceptet vin och yoga på The Winery Hotel i Solna.

Foto: The Winery Hotel

1 av 2: Sarah Djerf är en av inititativtagarna till konceptet vin och yoga på The Winery Hotel i Solna.

Sarah Djerf är marknadschef på The Winery Hotel, men även sommelier med ett stort intresse för yoga.

Foto: The Winery Hotel

2 av 2: Sarah Djerf är marknadschef på The Winery Hotel, men även sommelier med ett stort intresse för yoga.

Går det att få en starkare vinupplevelse med hjälp av yoga? Det är något som The Winery Hotel tagit fasta på - som erbjuder yogahelger i vinets tecken under hösten. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Sarah Djerf är marknadschefen med en sommelierutbildning bakom sig och ett starkt intresse för yoga. Hon var en av de första att lansera konceptet vin och yoga, något hon gjorde tillsammans med Yogamottagningen och som hennes nuvarande arbetsplats The Winery Hotel satsar allt mer på. 

The Winery Hotel var tidigt ute med kombinationen vin och yoga. Vilka är egentligen de gemensamma nämnarna?

– Vinprovning är i sig meditativt, vi behöver vara närvarande för att kunna beskriva det som våra sinnen berättar för oss när vi smakar, doftar, känner, hör och ser något. Yoga och meditation är sinnliga upplevelser, precis som upplevelsen av ett vin. En annan sak som förenar yoga och vin är att många av oss känner en rädsla inför att närma oss yoga eftersom vi tror att vi måste vara viga och redan bra på det, innan vi ens har provat första gången. Samma sak gäller vid vinprovning, det finns ofta en rädsla för att säga fel till exempel. En viktig nyckel är att slappna av, acceptera och lita på sig själv, det gäller enligt mig både yoga och vinprovning.

Hur har ni utvecklat konceptet sedan ni startade 2017?

– Till en början kombinerade vi vin och yoga genom att deltagarna gjorde yoga och njöt av gott vin och god mat när de kom till oss under en helg. När jag träffade Per och Anita Söder från Yogamottagningen, som håller i yogan på The Winery Hotel, första gången hamnade vi i ett spännande samtal om likheterna mellan vin och yoga. Det var starten till att utveckla den meditation som vi kallar ”Pop Your Senses”, en sinnlig, visuell vinprovning där vi tar hjälp av vinprovningens fokus och meditationens lugn för att på så sätt komma nära våra sinnen.

Hur går det här till?

– Deltagarna börjar liggandes på yogamattor och får uppleva en meditation med fokus på att öka medvetenheten av våra sinnen. I det tillståndet sätter de sig i en skön position på mattan med slutna ögon. De guidas sedan genom en vinprovning som de själva visualiserar. De lär känna sitt vin genom att se på det, dofta på det, smaka på det, känna dess temperatur och konsistens. När de sedan öppnar ögonen har alla haft en alldeles egen, personlig upplevelse av sitt vin.

LÄS OCKSÅ: Terreno - en svensk succé i Toscana  

Vad har ni fått för reaktioner?

– De flesta beskriver upplevelsen som skön och avslappnande. En del reagerar med förvåning över hur det känns som att de faktiskt har provat ett vin. Det blir roliga diskussioner vid middagen efteråt där de frågar varandra vilket vin de visualiserat. Dessutom upplever många att de njuter extra mycket av vinet och middagen de serveras efteråt. Inga förkunskaper krävs egentligen, alla kan vara med.

Nästa trend? Kan man dra detta ett steg ytterligare?

– För oss är det viktigt att det inte blir oseriöst. Yogamottagningen är extremt duktiga på det de gör och för oss är vin ett hantverk och en njutningsdryck. Det är en anledning till att vi valt att inte ta in vinet i yogasalen. Men möjligheterna för att hitta spännande synergier framåt är oändliga. Det vi på The Winery Hotel har gjort för att dra det ett steg längre är att vi nu även gör vingårdsyoga på vår vingård Terreno i Toscana ett par gånger om året. Kanske ingen trend - men väldigt härligt. 

LÄS OCKSÅ: Här är de nyttigaste vinet  

Erbjudande till Allt om Vins läsare

Yoga, Wine & Dine är konceptet

som förenar vin och yoga.

The Winery Hotel erbjuder två

yogahelger under hösten, 12-13

oktober och 16-17 november.

Som Allt om Vin-läsare får

du en vin- och yogarelaterad

överraskningspresent på rummet

under din vistelse om du nämner

Allt om Vin vid bokning. Bokar du

online så skriv det i kommentarsfältet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer