Sverige är med på Champagnes lista över de största exportländerna.
Sverige är med på Champagnes lista över de största exportländerna. Foto: Adobe Stock

Sverige på topplistan över importörer av champagne

Försäljningen av bubbel i Sverige har skjutit i höjden under 2000-talet. 

Faktum är att Sverige numera hör till länderna som importerar flest flaskor äkta champagne i hela världen. 

Men toppar listan över Champagnes största exportländer gör något oväntat ett annat europeiskt land. 

Sverige må vara ett litet land, men knappast en obetydlig aktör på världsmarknaden för lyxvaror. I alla fall när det kommer till bubblande vin. Statistik från champagne.fr visar nämligen att vi importerade över tre miljoner flaskor champagne under förra året. 

LÄS OCKSÅ: Lär dig om champagne – snabbguide till allt du behöver veta 

Den siffran placerar Sverige på en tionde plats i den tabell som avslöjar vilka som är Champagnes största exportländer, före till exempel giganter som Ryssland och Kina.

– Siffran är onekligen kul och anmärkningsvärd. Och det är också kul att svenskarna är villiga att betala lite extra för kvaliteten, champagne kostar ju ofta en slant. Om jag är rätt informerad ska champagnekonsumtionen i Sverige gått upp kraftigt i samband med millennieskiftet, och efter det har det bara fortsatt, säger Allt om Vins expert Andreas Grube.

Fortsatt är bara förnamnet. Försäljningen har likt en champagnekork fullständigt skjutit i höjden. År 2000 sålde till exempel Systembolaget 403 000 liter champagne. Förra året hade den siffran mer än fyrdubblats då försäljningen av var hela 1 738 000 liter.

LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges mest populära vinländer 

Hur har det då blivit så? Hur kan lilla Sverige vara ett av Champagnes största exportländer. 

– Dels har det väl att göra med förändrade dryckesvanor generellt, dels med utvecklingen av gastronomin i Sverige. Plus att vi inte ska glömma att de stora champagnehusen också fått smak för Sverige – det pumpas in en hel del pengar på marknadsföring så klart, fortsätter Andreas Grube.

Sverige har däremot en bra bit upp till ettan på listan – Storbritannien. Britterna importerar närmare 27 miljoner flaskor och tvåan USA runt 24 miljoner. Intressant och något överraskande med tanke på att det skiljer flera hundra miljoner invånare mellan länderna. 

Mest champagne dricker man så klart i hemlandet Frankrike. 

LÄS OCKSÅ: Så mycket socker är det i champagne och annat bubbel 

Champagnes största exportländer. Foto: Champagne.fr

I Sverige har champagne dock långt kvar till att nå de försäljningssiffror som det lite billigare mousserande vinet prosecco visat upp de senaste åren. Systembolagets mest sålda flaska med bubbel, Prosecco Pizzolato, sålde ensam i hela 1 407 000 liter under 2018. Med andra ord – övriga varianter av mousserande viner ökar ännu mer. 

– Utbudet har ökat, så i alla priskategorier, och Systembolaget erbjuder till exempel champagner i lägre prislägen än tidigare. Sedan har naturligtvis kundernas intresse för Prosecco påverkat försäljningen. Vi ser också sedan några år en tydlig premiumisering, det vill säga att man är villig att betala allt eftersom lite mer än tidigare, har Systembolagets presschef Lennart Agén tidigare sagt till Allt om Vin.

3 champagne-favoriter på Systemet enligt Andreas Grube

Pierre Peters Cuvée de Reserve, nr 7350, 359 kr

Pigg, fräsch, krispig – och extremt prisvärd.

Charles Heidsieck Brut Réserve, nr 77522, 459 kr

Storslagen, djup och helt fantastiskt god. En stor favorit.

Cuvée Sir Winston Churchill 2008, nr 7548, 1 550 kr

En champagne med extra allt, dessutom från ett lysande bra år. 

LÄS OCKSÅ: Intresset kring bubbel skjuter i höjden 

Källor: Champagne.fr, Systembolaget

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!