Så mycket champagne har vaskats på prispallen

Lewis Hamilton firar sin första vinst efter Kanadas grand prix 2007, blir nedsprutad med champagne av Alexander Wurz.

Foto: DARRON CUMMINGS / AP SCANPIX SWEDEN

Lewis Hamilton firar sin första vinst efter Kanadas grand prix 2007, blir nedsprutad med champagne av Alexander Wurz.

Det är en långlivad tradition att förarna som slutat topp tre i ett formel 1-lopp får spruta champagne på prispallen. Allt om Vin har räknat ut att sedan 1969 har tusentals liter vaskats av den exklusiva drycken. 

Andra har också läst

Formel 1 är glamour och exklusivitet. De bästa förarna och de snabbaste bilarna. Efter varje tävling sprutar stjärnorna som slutat topp tre champagne på varandra på prispallen för att fira sina prestationer. De får var sin flaska, och då snackar vi inte de klassiska champagneflaskorna, utan stora trelitersbuteljer.

Sprutandet med champagne efter ett formel 1-lopp har länge varit en tradition. Men det har inte alltid varit så. Under 1950-talet fick vinnaren av Frankrikes grand prix, som avgjordes i distriktet Champagne en flaska champagne, men den öppnades inte, utan dracks någon gång vid ett senare tillfälle.

Inom motorsport introducerades sprutandet av champagne efter en tävling 1966, av misstag. Enligt The Telegraph tilldelades Joe Siffert en champagneflaska efter den klassiska långloppstävlingen Le mans 24-timmars. Av okänd anledning poppade korken ur flaskan (antagligen hade den stått ute i solen) och Siffert råkade spruta ned publiken. 

Sprutade champagne med flit

Ett år senare beslutade sig Dan Gurney att han skulle göra samma sak när han vunnit samma tävling, men medvetet den här gången. Därmed var en tradition född. 

Dock dröjde det till 1969 innan sprutandet av champagne kom till formel 1, och även denna gång av misstag. Jacky Stewart hade vunnit Frankrikes grand prix, på podiet fick han en oöppnad champagneflaska: 

– Ingen sa till mig att flaskan hade varit i solen, så när jag korkade upp flaskan flödade champagnen ut. Jag tyckte det vore synd att något skulle gå till spillo så jag placerade min tumme mot toppen, men det ökade bara trycket och skapade en jetstråle, säger Jakcy Stewart till ESPN.

Eftersom folk tyckte det var kul tänkte han att han kunde ha lite skoj och började spreja allt och alla.

Över 2500 flaskor har delats ut

Men frågan är hur mycket champagne som har sprutats på prispallen genom åren? 

Allt om Vin har kartlagt hur mycket bubbel det faktiskt har gått åt sedan 1969. Exakt hur många liter är svårt att ta fram, men traditionellt får topp tre var sin treliters champagneflaska. När årets säsongsavslutning i formel 1 är avgjord har då sedan Stewart introducerade traditionen över 800 formel 1-tävlingar avgjorts, och vi har även plockat bort lopp i länder där alkohol är förbjudet. Förarna får i stället rosvatten. Därmed har cirka 2 500 flaskor delats ut och över 7 300 liter champagne vaskats. 

Traditionellt associerar man kanske vaskning med stekarna på Stureplan, men jämfört med formel 1-förarna ligger de i lä. Här kan vi snacka om vaskning på riktigt. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!