Mousserande vin i glaset - här är de bästa tilltuggen

Ostron serveras ofta till champagne i festliga sammanhang - men enligt Andreas Grube är en mörk musig öl oftast godare till.

Foto: Adobe Stock

1 av 3: Ostron serveras ofta till champagne i festliga sammanhang - men enligt Andreas Grube är en mörk musig öl oftast godare till.

Se till att välja sött vin till jordgubbarna, annars kan det bli en smakmässigt knepig kombination.

Foto: Adobe Stock

2 av 3: Se till att välja sött vin till jordgubbarna, annars kan det bli en smakmässigt knepig kombination.

Jordgubbar i bubbelglaset och ostron till lyxchampagnen - det är inte säkert att de klassiska tilltuggen smakmässigt blir någon fullträff.

Foto: Adobe Stock

3 av 3: Jordgubbar i bubbelglaset och ostron till lyxchampagnen - det är inte säkert att de klassiska tilltuggen smakmässigt blir någon fullträff.

Champagne eller annat bubbel i glaset? Då är det förstås läge för välsmakande tilltugg. Men vad passar egentligen bäst till den klassiska festdrycken? 

Andra har också läst

Bubblande frisk champagne med en elegans i smaken, då kanske hushållsost inte är det första du tänker på att servera till. Men faktum är att många vinskribenter slår ett slag för just det. Anledningen handlar om att den fräscha syran i champagnen bryter fint mot ostens gräddighet, dessutom har just hushållsost en svagt nötig ton som gifter sig fint med de ädla bubblorna. 

Systembolaget tipsar på sin sajt bland annat om att krispiga parmesan-chips som görs av riven ost i ugnen möter upp smak, syra och friska stil - och en skiva chèvre på rostat bröd möter upp en mogen champagne extra väl. Annars är kanske det enklaste och härligaste tilltugget till sprudlande dryck i glaset chips, salta enkla chips. Krångligare behöver det faktiskt inte vara. Skulle någon vilja pimpa chipsen och lyxa till det något kan man vispa crème fraiche och smaksätta den med löjrom, dill och lite citron. Fett, syra och salt i en ljuvlig kombination. 

LÄS OCKSÅ: Bästa vinet till chips och ostbågar - experternas tips  

Men hur är det då med ostron som ofta beskrivs som den klassiska smakkompisen av champagne av finare snitt? Enligt Allt om Vins Andreas Grube är det faktiskt ingen solklar kombination. 

Allt om Vins vinskribent tycker att ostron och champagne oftast är en överskattad kombination.

– Gäller det färska och råa ostron rekommenderar jag hellre en stadig porter eller stout till. Alltså en mustig mörk öl, säger Andreas som tycker att det kan bli en metallisk smak i munnen av ostronen ihop med champagnen. 

LÄS OCKSÅ: Bubbel som matchar maten enligt Andreas Grube  

En annan omtalad och omtyckt kombination som inte alltid går hem hos vinexperterna är jordgubbar till bubblet, eller till och med som garnering och smakförhöjare i glaset. Där gäller det att välja ett vin med sötma eftersom jordgubben är söt och behöver ett likvärdigt vin. Risken annars är att det mousserande vinet upplevs som alltför torr och frisk. En av grundreglerna när du matchar vin och mat är att sötma i maten, till exempel dessert, förstärker den fruktsyra som finns i vinet och då upplevs vinet som mindre sött. 

LÄS OCKSÅ: Jordgubbar och bubbel - därför kan det vara en dålig kombo 

Toast skagen - en riktig fullträff till bubblet

Denna klassiker med fet skagenröra, rostat bröd och salt rom är smakmässigt ett fantastiskt tilltugg till champagne och annat bubbel. Med lite pressad citron och dill blir det pricken över i:et. Citronen gör också att vinet inte upplevs lika friskt, utan får en mer fruktig framtoning. 

Recept på klassisk Toast skagen 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer