Lyxviner bakom Notre-Dame-miljardärernas framgång

Två av Frankrikes rikaste män har lovat att finansiera uppbyggnaden av Notre-Dame. Bakom de bådas framgång finns bland annat många lyxiga vinvarumärken.

Foto: BENOIT TESSIER / REUTERS TT NYHETSBYRÅN

1 av 3: Två av Frankrikes rikaste män har lovat att finansiera uppbyggnaden av Notre-Dame. Bakom de bådas framgång finns bland annat många lyxiga vinvarumärken.

François Pinault och Bernard Arnault beskrivs som hjältar i Frankrike efter ett löfte om donationer på mer än tre miljarder kronor.

Foto: JOEL SAGET / AFP

2 av 3: François Pinault och Bernard Arnault beskrivs som hjältar i Frankrike efter ett löfte om donationer på mer än tre miljarder kronor.

Flera kända champagnemärken ingår i Notre Dame-miljardärernas olika företag.

Foto: Stock Adobe

3 av 3: Flera kända champagnemärken ingår i Notre Dame-miljardärernas olika företag.

Mångmiljardärerna François Pinault och Bernard Arnault, som lovat att reparera Notre-Dame i Paris, har blivit rika på bland annat vin. Bland de varumärken som ingår i deras framgångsrika företag märks exklusiva vinhus i Bordeaux och lyxiga champagner. 

Andra har också läst

De två franska mångmiljardärerna François Pinault och Bernard Arnault har beskrivits som hjältar sedan gav löftet om att finansiera återuppbyggnaden av brandhärjade Notre-Dame i Paris. De donerar tillsammans mer än tre miljarder svenska kronor. 

En del av de två affärsmännens framgång handlar bland annat om vin av lyxigare snitt, som förnäma vinslott i Bordeaux och världsberömda märken i Champagne. 

Enligt finanstidningen Business Insider är François Pinault, som donerar mer än en miljard, Frankrikes näst rikaste man, efter Bernard Arnault, och ståtar på en 23: e plats över de rikaste i världen. Han är vd och ordförande för lyxföretaget Kering som står bakom varumärken som Gucci och Saint Laurent - och bland annat vinhuset Château Latours, beläget i Pauillac, Bordeaux. 

LÄS OCKSÅ: 7 Bordeauxviner till rimliga priser  

Välkänt vinslott i Bordeaux 

Château Latour är ett av de mest förnäma vinslotten i Bordeaux och producerar ett av världens mest eftertraktade viner. Huset är på senare tid känt för sina hållbara odlingsmetoder. 

Bernard Arnault, som donerar mer än två miljarder, står bakom än fler världsberömda drycker.  LVMH-gruppen, där Arnault är vd, äger förutom lyxvarumärken som Louis Vutton flera av världens mest sålda och erkända champagner.

Moët & Chandon är en av de mest sålda champagnerna i världen.

Moët & Chandon och Veuve Cliquot tillhör två av mest kända och sålda champagnerna i världen medan Dom Perignon och Krug brukar räknas till de mest exklusiva champagnerna med hög kvalitet. 

Hennessy Fine de Cognac, nr 87382, 500 kronor i beställningssortimentet beskrivs som ett fynd av Allt om Vins expert Andreas Grube.

LVMH-gruppen kan även stoltsera med Hennessy, världens största cognacstillverkare, samt whisky-varumärken som Ardbeg och Glenmorangie. De två destillerierna har genom åren vid flera tillfällen prisats för framstående skotska single malt whiskys. 

Fler kända företag har i dagarna anslutit sig nu för att bidra ekonomiskt till uppbyggnaden av, bland annat Air France, Apple och L´Oréal.  

LÄS OCKSÅ: Experten - så ska en riktigt god whisky smaka 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!