Historien bakom varför vi sabrerar champagne

Historien om hur sabrering av champagneflaskor uppstod verkar ha med Napoleon att göra.

Foto: Adobe stock

1 av 2: Historien om hur sabrering av champagneflaskor uppstod verkar ha med Napoleon att göra.

”Champagne! Vid seger förtjänar man det; i nederlag behöver man det”, ska Napoleon ha sagt.

Foto: Adobe stock

2 av 2: ”Champagne! Vid seger förtjänar man det; i nederlag behöver man det”, ska Napoleon ha sagt.

Att ta en sabel och dra längs en champagneflaska för att få av korken kan verka lite märkligt.

Hur har traditionen uppstått från början?

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Sabrering av champagne är något som främst förknippas med firande av något. Det är inget man ställer sig och gör varje gång man dricker champagne, vilket kanske inte heller det är särskilt ofta i sig, utan vid något speciellt tillfälle. Men hur kommer det sig att vi överhuvudtaget sabrerar champagne? Det kan ju tyckas märkligt att traditionen uppstått från första början. Hugga av en flasköppning med sablar, liksom. Eftersom det är en gammal tradition så finns det ingen enskild person eller tillfälle som man vet med säkerhet uppfann sabreringen, men myter och legender finns det gott om. De mest framträdande myterna har med Napoleon Bonaparte att göra.

Napoleon är den som ska ha sagt: ”Champagne! Vid seger förtjänar man det; i nederlag behöver man det.”

LÄS OCKSÅ: Här är Systembolagets mest populära bubbel 

Legend 1 – Napoleons soldater firade

Följt efter franska revolutionen startade Napoleonkrigen 1803. Inom några år stred Napoleon med sina arméer över hela Europa. Kavallerierna, som använde hästar vid strid och för att förflytta sig, var en symbol för Napoleons tidiga, till synes oövervinnliga arméer. De beväpnade sig med karbiner och sablar.

När dessa soldater red hem efter att ha stridit säger legenden att invånarna, vars stad kavalleriet försvarat, kastade champagneflaskor till dem. Eftersom de fortfarande satt på sina hästar hade de svårt för att ta av foliet, grimman och korken. Lösningen blev då att dra sin sabel vid flaskans hals för att kunna dricka champagnen. 

LÄS OCKSÅ: Crémant – lär dig mer om lillebrorsan till champagne 

Legend 2 – Napoleons soldater tröstade sig

Trots att Napoleon var ett erkänt geni inom krigskonsten vet vi alla hur det slutade i slaget vid Waterloo 1815. Men hans ryska intåg tre år tidigare är nästan lika ökänt det. Kanske var det någonstans i Ryssland som den andra myten om hur sabreringen fick sin start tog sin början. Kriget, som resulterade i 550 000 förlorade soldater, blev början på slutet för Napoleons imperium. Med andra ord var det nog verkligen ett sådant nederlag där man ”behövde” champagne, för att referera till Napoleons champagne-citat. Och, tack vare en annan historisk händelse fanns champagne tillgängligt i Ryssland.

Champagnehandlaren Charles-Henri Heidsieck är känd för att ha ridit in i Moskva på sin vita hingst innan Napoleons avancerande arméer. Heidsieck anlände i Moskva med champagneflaskor och hans beställningsbok, redo att fira med vilken sida som än skulle vinna den kommande striden.

LÄS OCKSÅ: Champagne, prosecco och cava – det är skillnaden 

Legend 3 – Napoleons soldater försökte imponera

En tredje legend om hur sabrering kom till världen har faktiskt också med Napoleon att göra. Eller ja, hans soldater åtminstone.

Barbe-Nicole Clicquot-Ponardin, ofta kallad ”La Grande Dame de Champagne” eller ”änkan Clicquot” (kärt barn har många namn) var den första kvinnan att leda en champagnegård. Clicquot tog över företaget, döpt till Veuve Clicquot Ponsardin, vid 27 års ålder efter att hennes man François Clicquot gått bort 1805. Med andra ord under Napoleonkrigens tidiga år.

LÄS OCKSÅ: Champagne och mousserande – så ska det serveras

När Napoleons soldater passerade Reims i Champagne fann de den förmögna och unga änkan som drev sin egen champagneverksamhet. Legenden säger att änkan Clicquot brukade underhålla Napoleons soldater i sin vingård, och sedan dela ut champagneflaskor till dem medan de klev på sina hästar för att ge sig i väg till strid. I hopp om att fånga änkans uppmärksamhet tog soldaterna, sittandes i sadeln, fram sina sablar och slog av flaskans hals.

Nu vet vi ju inte om legenden är sann eller inte, men om den är det verkar inte någon av soldaterna vunnit över Clicquot, då hon aldrig gifte om sig. Hon överlevde däremot Napoleonkrigen och byggde upp ett globalt Champagneimperium. Inte så illa, alltså.

LÄS OCKSÅ: Lär dig om champagne - snabbguide till allt du behöver veta 

Källa: Vinepair 

Vill du få koll på hur du sabrerar en flaska champagne? Spana in videon nedan där vinexperten Maya Samuelsson visar bästa knepen. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!