Bubbel på nyår, självklart. Men det finns enormt mycket att välja på. Därför bad vi Allt om Vins experter att berätta vad de själva dricker på årets sista dag. Och inte helt oväntat föredrar de alla äkta bubbel – det vill säga champagne. Kolla deras tips och motiveringar här nedan:
Erik Thorsell:
Jag unnar mig förstås riktig champagne på nyår. Men inte till själva tolvslaget om det ska firas ute i kylan när det ändå inte går att njuta av smaken. Nej, goda viner ska njutas! Diebolt-Vallois Prestige Brut, nr 7723, 399 kr – är en så kallad blanc de blanc (vitt gjort på vitvinsdruvor), där bara druvan chardonnay ingår. En prisvärd (ja, faktiskt!) grönäppel-fräsch aptitretare som också kan intas till snittarna eller fisken och skaldjuren.
Gunilla Hultgren Karell:
Jag tänker dricka ett spiksäkert kort, nämligen Louis Roederer Brut Premier, nr 7602, 469 kr. En champagne som aldrig gjort mig besviken, som har en läcker, lite brödig och nötig smak och så den där fantastiska syran som ger en liten skärpa och lyfter humöret ett extra snäpp. Funkar som aperitif, till rödingen som står på menyn och till tolvslaget.
Andreas Grube:
På nyårsafton vill jag ha något riktigt läckert och lyxigt, med både bra djup, fin fräschör och matvänlig bredd. Väljer därför Charles Heidsieck Brut Réserve, nr 77522, 469 kr – som har precis allt det jag vill ha. Elegant och fantastiskt välbalanserat – lika gott som fördrink som till den gratinerade hummern och till tolvslaget.
LÄS MER: Champagne – 10 bästa fynden på Systembolaget
LÄS MER: Lär dig om champagne - snabbguide till allt du behöver veta