Allt om vin visar hur champagneflaskan öppnas utan smällar och skvättande. med klass, helt enkelt!
Allt om vin visar hur champagneflaskan öppnas utan smällar och skvättande. med klass, helt enkelt! Foto: Fotolia

Guide: Så öppnar du din champagne med stil

Pang! Och så flyger champagnekorken okontrollerat ur med en smäll? 

Nej, glöm det om du vill imponera på dina gäster.  

Följ Allt om vins enkla 5-stegs-guide för hur er champagne ska öppnas.  

LÄS MER: Guide – lär dig skilja på champagne och annat bubbel 

1 Kyl din champagne

Börja med att kyla champagnen, eftersom det annars är lätt att korken skjuts ut och flaskan töms på halva innehållet. Ha en handduk och några glas till hands, för säkerhets skull. 

LÄS MER: Servera ditt vin i rätt temperatur 

2 Ha tumme med din kork

Lossa folien och avlägsna den. Skruva av stålgrimman runt flaskans topp genom att snurra upp ståltråden tre varv. Tänk på att hela tiden ha en hand på korken om trycket i flaskan skulle vara högt. 

3 Greppa stadigt

Ta sedan ett stadigt grepp om flaskhalsen och korken med ena handen och ett lika fast grepp med andra handen om flaskans botten.

4 Vrid flaskan – inte korken

Håll ett finger på korken, luta flaskan och vrid sedan på flaskan – inte korken. 

5 Lätta på trycket...

Fortsätt tills du känner att trycket börjar pressa ut korken och släpp då försiktigt upp den.

LÄS OCKSÅ: Mycket mer för dig som gillar champagne 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!