Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Flera dryckesprofiler hyllar kombinationen rädisa och champagne.Flera dryckesprofiler hyllar kombinationen rädisa och champagne.Flera dryckesprofiler hyllar kombinationen rädisa och champagne.
Flera dryckesprofiler hyllar kombinationen rädisa och champagne. Foto: Adobe Stock

Experternas oväntade tips - champagne och rädisor

Du behöver inte använda klassiska lyxråvaror för få till en perfekt matchning med champagne. 

Rysk kaviar och ostron i alla ära – men flera experter och profiler inom vinvärlden hyllar nu en enkel liten grönsak som ett underbart tillbehör. 

Vi pratar om den klasiska rädisan. 

Att korka upp en flaska bubbel till festen eller middagen höjer ofta direkt stämningen. Några lyxiga tillbehör till drickat och det blir en kväll som gästerna kan leva på länge. 

Löjrom och skaldjur, som ostron, är till exempel klassiskt tilltugg till det mousserande vinet. Eller för den som verkligen vill lyxa till det– rysk kaviar. 

Ostron och champagne är en klassisk kombination.Ostron och champagne är en klassisk kombination.Ostron och champagne är en klassisk kombination.
Ostron och champagne är en klassisk kombination. Foto: TOMAS LEPRINCE

Ett av livets härliga men enkla nöjen

Men nu hyllar flera namn i champagnevärlden en billigare mer ovanlig och udda partner till bubblet. Det handlar om något som många odlar hemma i sin trädgård, eller till och med på balkongen. Jag pratar om den klassiska rädisan. 

Att dricka ett glas champagne medan man äter en rå rädisa är ett av livets härliga men enkla nöjen. Det anser Didier Depond, president för champagnehusen Salon och anrika Delamotte, enligt vinmagasinet Decanter

Det hela låter kanske udda, men han är faktiskt inte ensam om sin åsikt. Nyligen tog champagneodlarnas förbund SGV fram en kampanj, där en affisch visade ett glas bubbel tillsammans med en påse rädisor under parollen ”Champagne – för alla tillfällen”, uppger Decanter. 

Rädisa med smör och salt

Kanske är kampanjen bara ett försök att rädda en internationell marknad som på senare tid sviktat. Men samtidigt finns det fler dryckesgiganter som håller med. 

Didier Depond ska nämligen ha fått tipset från franska professorn, oenologen (kunnig inom vinets biologi och kemi) och smakfilosofen Jacques Puisais. 

– Jag tänkte, skämtar han eller? Men jag började testa, och matchningen var verkligen fantastisk, säger Didier Depond till Decanter. 

Professor Jacques Puisais menar att det finns en kryddig karaktär i både champagne och rädisa. Den egenskapen hos rädisan förstärks ytterligare om den serveras med lite smör och salt. 

– Genom att dricka champagne efter rädisan kommer du då att uppleva champagnen mindre kryddig, berättar professorn för Decanter. 

Faktum är att det finns en mängd profiler inom dryckesvärlden som är inne på samma spår. Och kanske behöver det inte vara mer komplicerat än så ibland. 

”Behöver inte vara krångligare än så”

Allt om Vins egen vinexpert Gunilla Hultgren Karell har själv inte testat kombinationen, men är samtidigt av den åsikten att det mesta passar utmärkt till champagne. 

– Just rädisa med lite smör och salt låter toppen - det behöver faktiskt inte vara krångligare än så, säger hon.