Vinprofilen Mikale Mölstad listar fem oskick när det kommer till champagne
1 av 2: Vinprofilen Mikale Mölstad listar fem oskick när det kommer till champagne Foto: Fotolia
Att krossa champagne mot fartyg och öppna en flaska med sabel är två saker som Mikael Mölstad benämner som oskick.
2 av 2: Att krossa champagne mot fartyg och öppna en flaska med sabel är två saker som Mikael Mölstad benämner som oskick. Foto: Fotolia

Experten: 5 dumheter som champagne används till

Champagne ska drickas och behandlas med värdighet.

Det anser vinprofilen Mikael Mölstad som här listar 5 dumheter eller oskick när det kommer till champagne. 

Krossa flaskor mot fartyg

Det är ett onödigt fördärv av fin champagne att döpa nya fartyg genom att kasta en flaska mot fören. Spara flaskan till festen.

Dränka medtävlare i biltävlingar

Fomel-1-förare och andra som vinner bil- och motorcykeltävlingar borde inte få handskas med flaskor – i synnerhet inte champagne. 

Spruta champagne på väggarna

Onödigt rika människor har ibland en ovana att imponera på vänner genom att spruta ner både dem och lokalen med dyr champagne. De borde svartlistas av champagnehusen.

Öppna en flaska med en sabel

En champagneflaska ska öppnas med värdighet. Att sabrera champagne är vulgärt. En sabel är ett vapen för närstrid – inget hjälpmedel vid öppning av flaskor.

Öppna skakade varma flaska

Champagne ska stå upp i kyla – innan den serveras – och öppnas stående. Vinklad öppning med handduk är för amatörer som tror att de gör rätt. Det slutar ofta med en kork i handen och flaskan dansande på golvet.

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på Allt om Vin - Sveriges största vinmagasin med vintips, inspiration och fördjupande reportage. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!