Det här dricker experterna själva till nyår

Foto: Thaut Images - stock.adobe.com / 185419299

Champagne, bubbel eller en drink till aperitifen? Här berättar vi vad Allt om Vins experter själva häller i glasen på nyårsafton. 

Andra har också läst

Gunilla Hultgren Karell: ” Nyårsafton blir det bubbel så klart” 

– Till nyårsafton blir det bubbel så klart. Starten kan nog bli en flaska Henriot från finfina årgången 2008 (nr 77710, 609 kr). Till förrätten, färska skaldjur, ständiga fyndet 2018 Sancerre, Les Baronnes (nr 32253, 189 kr)

Till varmrätten, renfilé med rödvinssås och rostade rotsaker, vill jag servera rödvin på magnumflaska - godare och festligare. Här står valet mellan 2014 Château Mont Redon från Châteauneuf-du-Pape (nr 2811, 569 kr (1,5 l)) och 2015 Masi Costasera Amarone Classico, (nr 2345, 599 kr (1,5 l))

Till desserten, som blir glassbakelse från glassbutiken Snö, ett glas pärlande vitt vin från Italien, Moscato d´Asti Gianni Doglia (nr 7925, 89 kr). Vid 12-slaget skålar jag i bubbel som inte nödvändigtvis måste komma från Champagne. Italienska Ferrari Brut Organic (nr 7721, 165 kr) till exempel.

Håkan Larsson: ”Jag vill varken avslöja meny eller viner i förväg” 

– Vi ska ha gäster och jag vill inte avslöja varken meny eller viner i förväg - för övrigt kommer vinerna ur vår källare och finns inte tillgängliga på bolaget i dag. Skulle jag handla nu ur ordinarie sortiment skulle det kunna se ut så här:

– Aperitif till löjromsmackor: 2012 Louis Roederer Brut Vintage (nr 76510, 619 kr) - ytterligt elegant, mest prisvärd av alla i Systemets ordinarie lista, förvisso ännu mycket ung men synnerligen njutbar.

– Till förrätt med skaldjur eller lax: 2018 Leitz Magic Mountain Riesling Trocken (nr 70626, 159 kr)

– Till kötträtt med klassiska såser och tillbehör: 2015 Domaine Santa Duc Gigondas (nr 74048, 249 kr).

– Till dessert med bakverk, glass och bär: 1999 Château Suduiraut (nr 3004, 399 kr).

Foto: Cornelia Nordström

Linda Pérez: ”Vi skippar sevanliga trerätters” 

– Den första förväntansfulla, glittriga nyårssippen blir en French 75 – gin, citron, socker och bubblor. Sedan får Louis Roederer Rosé 2013 (nr 77226, 599 kr) inleda middagen. 

– Vi skippar sedvanlig trerätters och går loss på fler mindre rätter, löjrom med Georg Breuer 2018 (nr 5899, 125 kr), ett par tunna skivor biff till Santa Duc 2017 (nr 73018, 124 kr), rostade grönsaker och tryffelmajonnäs med Pouilly-Fuissé 2017 (nr 2484, 199 kr)

–Vid tolvslaget kör vi Ferrari (den ekologiska varianten som inte kräver körkort) nr 7721, 165 kr. Gott nytt år!

Andreas Grube: Vankas ett stillsamt nyår ut i skärgården” 

– I år vankas ett stillsamt nyår ute i skärgården, men självklart ska det drickas gott även om aftonen firas i tjock stickad tröja än smoking. I år innebär mörkrets intrång att det tänds en brasa poppas en flaska Duménil Brut Millésime Premier Cru 2008 (nr 7522, 389 kr) – fenomenalt mycket skumpa för pengen. 

– Medan maten lagas öppnar jag flaskan Saint-Joseph Domaine Jean-Louis Chave Sélection Offerus 2016 (nr 72890, 249 kr, BS) som jag ska ha till huvudrätten (klassiskt franskt brasserikäk i form av grillad ryggbiff, pommes och bearnaise), häller ett glas till mig själv och resten i karaff. 

– Till förrätten, smörpocherad hummer, blir det mer skumpa: Louis Roederer Brut Premier 2012 (nr 76510, 619 kr), framröstat till årets bästa champagne i Allt om Vins prisgala Årets Vinare. När middagen är uppäten och barnen somnat unnar jag mig en cigarr och ett glas portvin: Fonseca Guimaraens Vintage Port 2008 (nr 8418, 339 kr).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!