Få saker är så förknippade med romantik och kärlek som klassikern champagne och jordgubbar. Och kanske är det inte så konstigt, då kombinationen av de röda bären och de försiktigt dansande bubblorna upplevs som lyxig och skapar en känsla av en ”speciell stund”.
Bubblet och gubbarna är därför också mycket vanligt förekommande i samband med dejter, romantiska möten eller tillfällen då något ska firas – en framgång, en födelsedag, midsommar eller kanske alla hjärtans dag.
LÄS OCKSÅ: 5 viner att undvika på första dejten
Champagne & jordgubbar – en dålig kombination
Men faktum är att jordgubbar och champagne egentligen är en ganska usel kombination. I alla fall om man ska se på det rent smakkemiskt. Jordgubbar är nämligen alldeles för söta för att fungera ihop med många torra champagner och mousserande viner.
– Det fungerar så att sötma i mat slår ut sötma i vin. Alltså gör sötman i jordgubbarna att champagnen kan smaka lite surt och snipigt, säger Allt om Vins expert Andreas Grube som inte tycker att klassikern är den bästa kombinationen.
Självklart är de du själv som avgör vad som i slutändan är bäst. Men ska du äta jordgubbar är det nog trots allt klokt att välja ett mousserande eller stilla vin med lite högre sötma.
LÄS OCKSÅ: Så mycket socker är det i champagne och annat bubbel
– Vill man ändå köra den här klassikern går det så klart bra ändå, men då skulle jag i alla fall rekommendera en vanlig brut-champagne snarare än de ännu torrare extra brut eller brut nature. Annars kan jag också rekommendera en moscato d’asti eller en moselriesling med lite sötma, fortsätter experten.
LÄS OCKSÅ: Mousserande viner som matchar maten enligt experten